Hrvatski radio

Radio Zadar

Za gospodarski razvoj potencijal imamo, nedostaju investicije

23.04.2013.

13:02

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potencijal razvoja Zadarske županije, ekonomski analitičar Branimir Lokin vidi u pozitivnoj platnoj bilanci, odnosno u tome što se više izvozi nego uvozi. To, napominje, ovu regiju čini konkurentnom na globalnom tržištu čija se kriza, dodaje, neće tako brzo riješiti.

O potencijalima društveno - gospodarskog razvoja Zadarske županije u sklopu istoimenog znanstvenog skupa na zadarskom Sveučilištu govorio je ekonomski analitičar Branimir Lokin.

Potencijal razvoja on vidi u pozitivnoj platnoj bilanci koju ostvaruje zadarska regija, odnosno u tome što se više izvozi nego uvozi. To ju, napominje Longin čini konkurentnom na globalnom tržištu čija se kriza, dodaje , neće tako brzo riješiti jer problemi nisu isključivo vezani uz financije nego su strukturni.

U zadarskoj regiji koja ima i pozitivnu demografsku sliku treba dalje razvijati turizam, poljoprivredu, industriju i to isključivo novim investicijama, istaknuo je Lokin.

Sad kada se ulazi u EU, a s obzirom na spomenute elemente, mogoće je očekivati ulazak investitora na zadarsko područje, najgore bi bilo sada zaustaviti investicije, poput recimo luke Gaženica, to bi bilo pogubno, Zadar bi nakon toga za dvije godine bio u vrlo velikoj krizi. Prema tome svi političari koji vode ovu regiju moraju shvatiti da ne smiju dozvoliti da Zadar izgubi elemente razvoje koje veći ima, jer se on može razvijati samo uz investicije - poručuje Lokin.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.