Hrvatski radio

Radio Zadar

Za gurmane delicija, za biologe noćna mora

01.02.2016.

16:15

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vranskom jezeru obitava invazivna vrsta američkog plavog raka. Za sada je uhvaćeno tek nekoliko primjeraka mužjaka i jedna ženka. Biolozi strahuju da je takozvani plavi rak prijetnja za osjetljivi ekosustav Vranskoga jezera.

Ova za slatkovodne sustave invazivna vrsta raka u Vranskom jezeru otkrivena je sasvim slučajno, danas nam je kazala Norma Fressel, dipl. ing. biol., v.d. stručne voditeljice : 

                Lokalni ribiči primjetili su neobičnog raka i obratili se stručnoj službi Parka prirode. Tada smo se i mi prvi put susreli s tom vrstom i obratili se Zadarskom sveučilištu, Odjelu za ekologiju i akvakulturu.

Međutim plavi rakovi koji ugrožavaju autohtone vrste rakova, jedu ribe i školjke nisu se dali uloviti u vršu biologa, pa ovim prvim istraživanjem samo je potvrđena njegova prisutnost u Vranskom jezeru. 

Ne zna se kako je plavi rak (callinectes sapidus), udomaćen na zapadnoj obali Atlanskog oceana dospio u Vransko jezero. Vjerojatno je doputovao s balastnim vodama u tankerima. Već je odavno prisutan u Mediteranu, ali s obzirom da je u pitanju morska vrsta još uvijek se ne znaju razmjeri posljedica na ekosustav. Američki plavi rak, uljez je koji u Vransko jezero vjerojatno ne bi dospio da postoji zapornica na Prosiki. Danijel Katičin ravnatelj PP Vransko jezero: 

               Idejni projekt u svrhu izdavanja lokacijske dozvole već 2-3 mjeseca leži u županijskom upravnom odjelu u Šibeniku, referentica je na dugotrajnom bolovanju, slali smo požurnice, dakle ja nisam optimist da ćemo zapornicu dočekati u nekoliko idućih godina, kaže ravnatelj Katičin. 

Dok se ne iznađu sredstva i za zapornicu i za nastavak istraživanja plavoga raka, ovu deliciju za gurmane i noćnu moru za biologe nemojte vraćati u jezero. Svaku jedinku, apeliraju biolozi, prijavite Upravi Parka prirode Vransko jezero.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.