Hrvatski radio

Radio Zadar

Za kvalitetniji rad učenika i profesora

23.11.2020.

18:10

Autor: HRT Radio Zadar

Za kvalitetniji rad učenika i profesora

Za kvalitetniji rad učenika i profesora

Foto: - / -

Danas je u Kneževoj palači održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafičke škole.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 9,3 milijuna kuna od čega polovicu sufinancira Zadarska županija, trećinu Europska unija, a ostatak Ministarstvo regionalnog razvoja.  Obnovom je smanjena potrošnja energije za grijanje, smanjena razina emisije CO2 te povećana kvaliteta rada za djelatnike i učenike škole. 

 

Danas je održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3/II, Zadar“ u Kneževoj palači.

 Nositelj projekta je Zadarska županija, obavezni partner je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provedba projekta započela je 27. svibnja 2016. godine i traje do 30. studenoga 2020. godine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarska županija su u studenom 2017. godine potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.326.323,24 kn od čega se 2.636.585,95 kn sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (28%), 2.299.231,94 kn iz Fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (25%) te 4.390.505,35 kn sufinancira Zadarska županija (47%).

 

Na konferenciji je nazočio saborski zastupnik, Rade Šimićević koji je ujedno i sudjelovao na projektu kao prijašnji ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora. Pozdravio je uzvanike i kazao: „Projekt „Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3/II, Zadar“ je iznimno važan projekt jer uključuje četiri škole koje u ovom trenutku imaju iznimne uvjete za rad učenika i nastavnika. Ovom prilikom želim se zahvaliti svim sudionicima na projektu: ravnateljima škola, djelatnicima, izvođačima radova te stručnom nadzoru koji su uspješno realizirali energetsku obnovu zgrade.“

Ovom prilikom župan Zadarske županije, Božidar Longin kazao je: “Veseli me da smo danas ovdje kako bismo svjedočili ostvarenju posljednjeg od četiriju velikih projekata energetske obnove školskih zgrada škola kojima je Zadarska županija osnivač. Posjetili smo zgradu gimnazija i prvog dana nove školske godine, a današnja završna konferencija je svojevrsna 'točka na i' ovog projekta. Kao osnivači školskih ustanova na svom području, intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji. Ulažemo u infrastrukturu, u opremu te sufinanciramo aktivnosti iznad standarda. Stoga smo i krenuli s projektima energetske obnove školskih zgrada, a 35% sredstava povučeno je iz fondova Europske unije. Ulaganja iz Županijskog proračuna jesu bila velika, no velike su i uštede koje se postižu na grijanju.

 

Na konferenciji su sudjelovali i pročelnici Zadarske županije, Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport te Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

Konferenciji su nazočili i ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Marjana Bakmaz, ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora, Sandra Šango i ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Tomislav Grbin.

Voditeljica projekta, Anita Mijić iz Upravnog odjela Zadarske županije za javnu nabavu i upravljanje imovinom, prezentirala je projektne rezultate i ciljeve projekta: „Projekt „Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3/II, Zadar“, je u veljači 2017. godine prijavljen na poziv za dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje  obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”, ref. oznaka: 4c.1.3. koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Glavni ciljevi projekta su smanjenje godišnje potrošnje energije za grijanje u školskoj zgradi u Perivoju Vladimira Nazora Zadar i smanjenje emisije CO2. Navedeni ciljevi projekta postigli su se energetskom obnovom školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru koja uključuje toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane, toplinsku izolaciju ravnog krova i zamjenu i toplinsku izolaciju drvenog krovišta, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu i modernizaciju unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom.

Postignuti rezultati projekta su: energetski obnovljena školska zgrada u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru, smanjena potrošnja energije za grijanje, smanjena razina emisije CO2, energetski razred zgrade škole nakon obnove - A, visoka razina udobnosti i kvaliteta rada za djelatnike i učenike unutar školske zgrade, podizanje svijesti o potrebi štednje energije i očuvanju okoliša kod učenika i djelatnika i ravnomjeran razvoj Zadarske županije. Zahvaljujem se svim sudionicima projekta te se veselim budućuj suradnji.“ 

Anita Mijić, dipl.tur.komunikolog                                                                                                            Voditeljica projekta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.