Hrvatski radio

Radio Zadar

Za najudaljenije otoke dva brza broda

12.01.2016.

12:58

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukidanje helikopterske hitne medicinske skrbi na zadarskom otocima nije izazvala burne reakcije kao u drugim pribalnim županijama. Razlog je što se na našem području za prijevoz pacijenata s otoka i dalje najviše koriste brzi brodovi. Stanje nije idealno ali bi se uskoro moglo poboljšati.


Pacijenti s otoka i iz zaleđa Dalmacije zbog završetka pilot-projekta Ministarstva zdravlja ostali su od nedavno bez Hitne helikopterske medicinske službe. Iz Ministarstva zdravlja priopćili su da zbog trenutačnoga političkog stanja i privremenog financiranja, ne mogu produljiti projekt i stvarati nove troškove. Sustav hitne medicinske pomoći vratio se na prijašnji model, što znači da se hitni pacijenti prevoze vojnim helikopterima koji su i dosad sudjelovali u tom projektu.

 Ukidanje helikopterske hitne medicinske skrbi na zadarskom području nije izazvala burne reakcije kao u  drugim  pribalnim županijama. Razlog je što na  našem području za prijevoz pacijenata  s otoka i dalje koriste brzi brodovi. Tu posebno prednjače Ugljan i Pašman zbog glisera za hitne slučajeve  koji omogućuje da pacijent stigne u zadarsku bolnicu unutar tzv. "zlatnog sata". Problem su udaljeniji otoci koji su hitan prijevoz rješavali na razne načine. No, uskoro bi i oni mogli imati siguran transport do kopna, najavljuje ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, dr Predrag Orlović:

   Priprema se jedan projekt preko Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu preko kojeg bi trebali dobiti dva brza broda za najudaljenije otoke, pa bi mi organizirali svoju mrežu i to bi bilo najkvalitetnije rješenje. Ovako smo ovisni o policiji, lučkoj kapetaniji ili uslugama nekih drugih prijevoznika što je u principu rizično  i gubi se dosta vremena. 

Rekao je za Radio Zadar ravnatelj Zavoda za HMP Zadarske županije dr Predrag Orlović, a cijeli intervju poslušajte ovoga četvrtka u emisiji  "U objektivu" od 13 i 15.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.