Hrvatski radio

Radio Zadar

Za nasilje nema opravdanja !

08.11.2018.

13:32

Autor: Anita Perica

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Što je sve nasilje i kako ga prepoznati? Koji su mitovi o nasilju? Kako reći ne nasilju? – neka su od pitanja na koja odgovore daje predstava „Nasilje - za nasilje nema opravdanja!“ u režiji glumca Zijaha Sokolovića, UN-ovog ambasadora dobre volje za toleranciju i nenasilje.

Predstava je danas održana u zadarskom HNK kao dio aktivnosti nacionalnog projekta „Živim život bez nasilja", a nakon predstave priređen je i koncert grupe Adastra.

Cilj je projekta prevencija nasilja, kako vršnjačkog tako i obiteljskog u svakom obliku a edukacija djece kroz kazališnu umjetnost pokazala se kao dobitna kombinacija. Ivana Marić policijska službenica za prevenciju PU zadarske:

       Početkom godine mi smo u svim gradskim školama, znači onim školama kojima je osnivač Grad Zadar, provodili ovakve predstave i preventivne aktivnosti i radili evaluaciju ovoga projekta. Djeca su izrazila želju upravo da kroz predstave i ovakva predavanja uče o nasilju. U toj evaluaciji ocijenili su nas s ocjenama više od 4,5 što znači da se to njima jednostavno svidjelo.

Tekst za predstavu "Nasilje nema opravdanja" pisan je u suradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima i sadrži više od 100 oblika nasilja s primjerima dječjeg doživljavanja nasilja i preporukom kako reagirati na nasilje. Koliko je sve to teško proživjeti i iznijeti na scenu glumac Vedran Komerički kaže:

       U procesu proba jest vrlo zahtjevno i teško, i tada se najviše suočavaš i psihološki otkrivaš u sebi – aha, ja spadam u ovaj primjer, i u ovaj primjer, i ovo mi se dogodilo…no kasnije treningom to postaje zadovoljstvo…sada mi treba samo kondicija i dobra volja.

Dobre volje ne nedostaje grupi Adastra koja je s koncertima protiv nasilja među mladima , prisjeća se pjevač Jerko Marić, počela još 2008. godine, a Ministarstvo unutarnjih poslova to je prepoznalo:

       Na neki način mi smo most između djece i mladih i Ministarstva. Prije će djeca poslušati kad im pjevač ili glumac kaže nego policajac ili učitelj…

Mostova treba još. Kako je istaknula Sandra Veber, voditeljica službe prevencije u ravnateljstvu policije, svi dionici društva trebaju se uključiti u kreiranje zdrave sredine:

       Na razini države možemo reći da vršnjačkog nasilja nema manje, trendovi se naravno mijenjaju uporabom modernih tehnologija i društvenih mreža, možemo reći da je ono kroz nekakvih proteklih pet godina u nekakvom laganom padu, ali naravno prevencija daje rezultate samo sustavnim radom što znači da još uvijek moramo raditi.

I ponovimo još jednom - Za nasilje nema opravdanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.