Hrvatski radio

Radio Zadar

Za obnovlje izvore energije 3,5 milijuna kuna

25.03.2013.

09:29

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost za sufinanciranje ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije, javili su se Zadarska županija, gradovi Zadar i Pag, te općine Posedarje, Bibinje, Kolan, Pašman, Pakoštane, Jasenice, Tkon i Novigrad, a dodijeljeno im je 3,5 milijuna kuna. Po kućanstvu 12 tisuća kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, građanima će s ukupno 23,8 milijuna kuna sufinancirati ugradnju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije u 2099 hrvatskih kućanstava. Od toga ih se 291 nalazi na području Zadarske županije.

Najveći interes je bio za sufinanciranje ugradnje solarnih toplinskih kolektora -1511 i kotlova na biomasu, a pristiglo je 455 zahtjeva, radi pripreme potrošne tople vode i grijanje, dok se 95 projekata odnosi na ugradnju fotonaponskih sustava s akumulatorima za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u kućanstvima. Također će se sufinancirati i 35 dizalica topline te 3 vjetrogeneratora.

 Građani koji žive u obiteljskim kućama će tako, nakon što jedinice regionalne, odnosno lokalne samouprave objave natječaje i odaberu korisnike, od Fonda po pojedinom sustavu za korištenje obnovljivih izvora energije moći dobiti do 12.000 kuna. Isti iznos sredstava po pojedinom stanu dobit će građani koji žive u stambenim zgradama. Na natječaje koje raspišu jedinice lokalne i područne samouprave s kojima će Fond sklopiti ugovore, mogu se javiti vlasnici obiteljskih kuća, a u ime fizičkih osoba koje su suvlasnici višestambenih zgrada prijave mogu podnijeti upravitelji zgrada ili ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrade.

Na natječaj su se, među ostalima, javile i Zadarska županija, gradovi Zadar i Pag, te općine Posedarje, Bibinje, Kolan, Pašman, Pakoštane, Jasenice, Tkon i Novigrad,  a dodijeljena su im sredstava Fonda u ukupnom iznosu od 3,5 milijuna kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.