Hrvatski radio

Radio Zadar

Za oko stotinu više novozaraženih nego prošloga četvrtka

11.03.2021.

10:14

Autor: HRT Radio Zadar

Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

U Hrvatskoj 777 novooboljelih, udio novozaraženih u zadnjih 24 sata 11,5 posto, rekao na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš. Jučer je udio oboljelih u testiranima bio 13 posto, a broj zaraženih u zadnjih tjedan dana porastao je 19 posto.

Situacija nam je i dalje relativno dobra, ali vidimo da se u zadnja tri tjedna situacija s novozaraženima nešto pogoršala. Sad smo šesti najniži po tjednoj incidenciji u EU, osmi najniži po stopi smrtnosti. Imamo ipak najnižu tjednu incidenciju u srednjoj i mediteranskoj Europi. Najvažnije je da budemo svjesni da se u našem okruženju -Italiji, Mađarskoj, Srbiji, BiH - vidi dosta visok rast i to nas mora sve zajedno voditi ka većem oprezu, s obzirom da smo popustili mjere, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade.

- Sada je izrazito važno da ovaj novi kontekst društvenog života prati i veća osobna odgovornost.  Vidimo porast u nekim jadranskim županijama. Posebno je važno povezati današnju situaciju s našom zajedničkom namjerom da osiguramo turističku sezonu, zato je izrazito bitno da se ljudi pridržavaju epidemioloških mjera i nastojanju da trend koji smo imali držimo stabilnim i da možemo dalje gledati kako osigurati pune gospodarske i društvene aktivnosti, rekao je Plenković dodajući da će o tome nešto više reći ministri Božinović i Beroš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.