Hrvatski radio

Radio Zadar

Za one koji vole domovinu i avanturu

26.05.2017.

12:53

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Topničko-raketno i protuzračno oružje hrvatske vojske kao i sva ostala vojna oprema danas se mogla razgledati u vojarni Benkovac. Tamo je povodom svečanog obilježavanja Dana Oružanih snaga priređen Dan otvorenih vrata.

Na pitanja benkovačkih predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca odgovarali su uz ostale i pozornik Josip Begović i satnica Dina Žižić. Evo zašto je pozornik Begović odabrao postati pripadnikom Oružanih snaga RH: To je čast, svatko tko osjeća on će znati želi li biti vojnik ili ne, to moraš osjetiti u sebi. Ja sam odabrao ovaj poziv ponajviše zbog priča iz rata, ta prijateljstva, poznanstva, zato sam se najviše odlučio.

Satnica Dina Žižić provela nas je kroz vojarnu u kojoj je osim bojne PZO smještena i TRB postrojba, mogu se razgledati sredstva veze, osobno naoružanje vojnika, raketni sustav, topnički sustav...Satnica Žižić otkriva nam otkud ona u oružanim snagama: U OS sam ušla nakon civilnog školovanja, kad je MORH prije ulaska u NATO tražio ljude s visokom školom, prijavila sam se na natječaj i završila temeljnu časničku školu, onda sam došla ovdje u gardijsku brigadu. Nisam niti sanjala uopće da bi išla u vojsku ali moram vam reći da je poziv super i da bih ga preporučila svakom, malo je samo teško prvih par tjedana prilagodbe, malo je drugačije od civilnog života ali nije to ništa strašno - govori satnica Žižić.

Narednik Mate Petričević zadužen je za dio specijalističke PZO obuke pri rukovanju navođenim raketama , popularnim "strijelama" : Želimo djecu privući i pokazati im čime HV raspolaže, kako čuvamo hrvatsko nebo, koje faze obuke prolazimo. Naši momci moraju imati oštro oko i sigurnu ruku, sve se odvija u par sekunda, današnji zrakoplov nestaje za par sekundi i vi to morate odraditi u sekundu dvije.  

Narednik Petričević poziva momke koji žele čuvati hrvatsko nebo, kopno, more: Svakom tko voli i želi avanturu predložio bih da dođe u Hrvatsku vojsku, sigirno neće pogriješiti ! 

Sve informacije o ulasku u OS RH dostupne su na stranicama MORH-a, a što je u vojarni Benkovac najzanimljivije bilo polaznicima Dječjeg vrtića Bubamara iz Benkovca poslušajte u tonskom prilogu:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.