Hrvatski radio

Radio Zadar

Za oporavak važno snjiženje PDV-a,a zbog covida osiguranje državnih potpora

17.11.2021.

14:19

Autor: rzd

Za oporavak važno snjiženje PDV-a,a zbog covida osiguranje državnih potpora

Za oporavak važno snjiženje PDV-a,a zbog covida osiguranje državnih potpora

Foto: - / -

Ugostitelji traže sniženje stope PDV-a od 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te potpuno ukidanje poreza na potrošnju definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave. Također rješavanju problema nedostatka radne snage.

Nužno je da svaku najavu mogućih dodatnih epidemioloških mjera i ograničenja poslovanja prati i plan gospodarskih mjera, sve dok okolnosti ne dopuste rad u punom kapacitetu

S 33. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održanog u Šibeniku koji je okupio predstavnike struke i resornih institucija u cilju razmatranja problematike poslovanja turističko-ugostiteljskog sektora u vrijeme COVID pandemije, ali i gorućih tema s kojima se sektor suočavao i prije pojave pandemije, kao što su porezna opterećenja i nedostatak kvalificirane radne, među ostalima zatraženo je :

 

 Nakon izlaganja o aktivnostima Ceha u proteklih godinu dana o aktualnoj problematici struke te rasprave s predstavnicima resornih ministarstava i nadležnih institucija, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore izdvojio je glavne probleme sektora i predložio moguća poboljšanja poslovanja.

 

Za oporavak i rast ugostiteljskog sektora nužno je sniženje stope PDV-a od 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnom nivou koje je definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave.

 

Kvalitetna radna snaga ključ je održivosti i razvoja ugostiteljskog i turističkog sektora. Rješavanju problema nedostatka radne snage nužno je pristupiti međuresorno, kroz unaprjeđenje obrazovanja za obrtnička zanimanja, promociju i jačanje strukovnog obrazovanja, ali i smanjivanjem poreznog opterećenja rada i fleksibilnijim mogućnostima zapošljavanja kadra u ugostiteljstvu.

 

Nastavno na najave mogućih dodatnih epidemioloških mjera i ograničenja poslovanja koja za sobom povlače pad prometa i direktnu financijsku štetu za vlasnike ugostiteljskih objekata, nužno je da svaku takvu najavu prati i plan gospodarskih mjera, sve dok okolnosti ne dopuste rad u punom kapacitetu. Dodatno, potrebno je dozvoliti radno vrijeme iza ponoći svim onim ugostiteljskim objektima koji za to ispunjavaju uvjete temeljem rješenja o minimalno tehničkim uvjetima uz obvezno predočavanje COVID potvrde na ulazu.

 

Na kraju, Nacionalni program opravka i otpornosti u segmentu ugostiteljstva potrebno je maksimalno približiti i prilagoditi potrebama sektora kako bi se osiguralo dostizanje ciljeva zelene i digitalne tranzicije te povećala dodana vrijednost sektora.

 

Navedene zahtjeve za oporavak i razvoj ugostiteljsko-turističkog sektora Hrvatska obrtnička komora uputiti će prema nadležnim tijelima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.