Hrvatski radio

Radio Zadar

Za ruralni razvoj 330 milijuna eura

09.11.2013.

14:18

Autor: nikola barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nastavku posjetu Zadru predsjednik Ivo Josipović je u IMPACT centru sudjelovao na predstavljanju UNDP-ovog izvješća na temu "Kako najbolje iskoristiti članstvo u EU za ruralna područja u Hrvatskoj". Hrvatskoj se otvorila velika prilika članstvom u EU, no hitno moramo definirati strategiju ruralnoga razvoja, složili su se sudionici.

 

Ruralni razvoj iznimno je važan za Hrvatsku, a posebno zbog novih mogućnosti koje nam se otvaraju korištenjem EU fondova. Sljedeće godine 330 milijuna eura godišnje bit će na raspolaganju za ruralni razvoj - istaknuo je predsjednik Josipović. "To je za naše prilike veliki novac. Na nama je velika odgovornost da taj novac i iskoristimo, znamo da taj novac ne leži tako treba ga samo uzeti, treba raditi i pripremiti prave programe i projekcije. Ako to uspijemo i transformiramo našu poljoprivredu mislim da ćemo otkloniti neke od ozbiljnih slabosti koje imamo" - rekao je predsjednik Josipović dodajući kako nam UNDP-ovo izvješće dolazi u pravom trenutku kada se planira kako što više novaca uzeti iz EU fondova. 
 

  "Premalo se ljudi bavi poljoprivredom, premalo se ulaže i premalo naš razvoj planiramo na poljoprivredi" - dodao je predsjednik. Također je naglasio da je osobito da mladi budu upoznati s mogućnostima koje donose ruralne sredine. NA kraju izlaganja predsjednik Josipović je istaknuo kako su šokantni podaci da je Hrvatska prošle godine uvezla 3 i pol milijarde dolara hrane. 

"Članstvo Hrvatske u EU UNDP vidi kao neprocjenjivu priliku za ruralnih razvoj. No, članstvom se neće automatski doći do novaca EU fondova" - istaknula je stalna predstavnica Louisa Vinton, dodajući kako je Hrvatska je povukla premalo novaca iz pretpristupnih fondova za ruralni razvoj. "Do kraja 2012.godine, Hrvatska je za ruralni razvoj više morala uplatiti nego je povukla. Naime, 27 milijuna Eura je povučeno, a 55 je otišlo u Brisel." - rekla je Vinton, dodajući kako UNDP ovim izvješćem šalje svojevrsno upozorenje, jer se njime naglašava da Hrvatska hitno mora definirati strategiju ruralnoga razvoja, a mi iz UNDP-a stojimo na raspolaganju.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković rekla je kako nam se pristupanjem u EU nude iznimne mogućnosti, jer ćemo u sljedećem proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. imati mogućnost korištenja 330 milijuna eura godišnje kroz programe ruralnoga razvoja. "Stoga, je rad na najboljem mogućem iskorištavanju sredstava, trenutačno jedan od najvažnijih projekata ministarstva. A koliko je to važno govori i podatak da smo da sada za iste programe kroz IPARD mogli povući 12 puta manje" - istaknula je Hajduković.

Predsjednik RH Ivo Josipović u nastavku posjeta gradu Zadru i Zadarskoj županiji posjetit će Poljoprivrednu zadrugu "Maraška" iz Tinja i "Maslina i vino" iz Polače u zadarskome zaleđu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.