Hrvatski radio

Radio Zadar

Za sada dva zahtjeva za status njegovatelja

14.02.2017.

11:48

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Provjerili smo koliko je zanimanje u Centru za socijalnu skrb u Zadru pobudila nedavna Vladina najava da će ubuduće na status njegovatelja imati pravo supružnici ali i druge osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu s osobom s teškim invaliditetom.

Odredba se do sada odnosila samo na roditelje djece s invaliditetom, a ubuduće status njegovatelja i naknadu od 2 i pol tisuće kuna ostvarili bi i supružnici, izvanbračni partneri, braća ili sestre ili pak druge osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu s osobama s teškim invaliditetom.

   Imali smo brojne upite nakon te objave međutim za sada su podnesena dva zahtjeva, a u pripremi je još nekoliko jer to zahtjeva određenu dokumentaciju. Puno se ljudi traži u okvirima ovih odredbi međutim pravorijek će izreći Zavod za vještačenje. 

  Ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul napominje da za ostvarivanje statusa njegovatelja osoba za koju se skrbi mora imati zaista tešku invalidnost :

   Traži se vrlo teško zdravstveno stanje koje treba njegu 24 sata na dan i posebnu brigu onoga koji njeguje tu osobu, a zbog čega je  ta osoba spriječena da na bilo koji način ostvari  radni odnos. 

  U Udruzi tjelesnih invalida Zadarske županije oprezni su s ovom Vladinom odredbom i ne žele za sada ništa komentirati dok odredba ne bude uvrštena u Zakon o socijalnoj skrbi. Prema njihovim saznanjima na području naše županije znatan je broj kućanstava, odnosno članova obitelji koji bi mogli ostvariti pravo na status njegovatelja .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.