Hrvatski radio

Radio Zadar

Za sufinanciranje smještaja u domovima županija potrošila 7 milijuna kuna.

25.04.2021.

08:51

Autor: HRT Radio Zadar

Za sufinanciranje smještaja u domovima županija potrošila 7 milijuna kuna.

Za sufinanciranje smještaja u domovima županija potrošila 7 milijuna kuna.

Foto: - / -

Zadarska županija od 2018. godine sufinancira smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne s 500 kuna mjesečno. Ovu mjeru koristi više od 400 korisnika u 29 privatnih domova, a za nju je županija dosad isplatila 7 milijuna kuna.

Nedavno je s ministrom Aladrovićem dogovoreno financiranje izgradnje Hospicija na Babindubu te nova dva Doma za starije i nemoćne u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu za koje su općine pripremile projektnu dokumentaciju, kao i proširenje kapaciteta područnog objekta u Preku", najavio je zadarski župan Božidar Longin.

Što se tiče najvećeg županijskog doma za starije i nemoćne, onog na Sfingi, kojem je osnivač Zadarska županija, zahvaljujući radovima na obnovi depandanse, dom je povećao svoje kapacitete za 30 mjesta, a iseljavanjem fizijatrije iz prizemlja zgrade dobili su prostor za još 21 korisnika.

Pored svih ovih projekata započeli su građevinski radovi na uređenju odjela za Alzheimer. Za sada je predviđeno 20 mjesta, od čega će 12 biti za pacijente s dijagnozom Alzheimerove bolesti. S vremenom se taj prostor planira  pretvoriti u stacionar jer je sve veća potreba i za tim oblikom skrbi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.