Hrvatski radio

Radio Zadar

Za suzbijanje siromaštva 4,9 milijuna kuna

12.08.2019.

11:53

Autor: S. Dražić

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Višečlane obitelji, samohrani roditelji, umirovljenici bez podrške obitelji, samci čiji prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza bili su korisnici Caritasove pomoći kroz projekt "Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji".

U sklopu  2. faze projekta „Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći" u proteklih godinu dana pomoć  zadarskog  Caritasa dobilo je 570 korisnika, od kojih 300 samaca i 270 obitelji. Partneri zadarskog Caritasa u provedbi tog uspješnog projekta, vrijednog 4, 9 milijuna kuna,su Fond europske pomoći za najpotrebnije i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 Naši su korisnici višečlane obitelji, samohrani roditelji, umirovljenici bez podrške obitelji, samci čiji prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza. Neki od njih su zaposleni, a neki od njih rade ali primanja im nisu dovoljna za sve njihove potrebe,rekla je predstavljajući projekt njegova voditeljica  Danijela Stipanić Graf

  U Hrvatskoj 20 posto stanovništva živi u siromaštvu, a u riziku siromaštva njih oko 24 posto. Siromaštvo dovodi do socijalne isključenosti,narušavanja zdravlja i beskućništva i stoga je ovaj projekt koje zadarski Caritas provodi već dvije godine  potreban.

 Pomogli smo veliki broj obitelji kupnjom školskih knjiga i opreme,a sretni smo jer smo obiteljima s malom djecom svaki mjesec osigurali dovoljno pelena. 

  Zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa Mirjana Tadić ističe kako su zahvaljujući novčanim sredstvima u najvećem dijelu iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije korisnicima Pučke kuhinje osigurali obilnije i kvalitetnije obroke:

   Pomogli smo obiteljima i u školovanju njihove djece u plaćanju studentskog ili đačkog doma, kod troškova liječenja i niz drugih potreba koje ne mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi. 

    Za rujan 2019. najavljen je novi natječaj za prijavu projekata kojima se osigurava podjela hrane i osnovne materijalne pomoći za najpotrebnija domaćinstva.

SIROMAŠTVO CARITAS

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.