Hrvatski radio

Radio Zadar

Za svako kilo arbuna - izvješće !

07.05.2015.

11:39

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povlasticu za mali obalni ribolov dobit će 3 i pol tisuće osoba, prema rang-listi koju je objavilo Ministarstvo poljoprivrede. 700-injak građana koji nisu ušli na listu, povlasticu će moći dobiti iduće godine, kazao nam je pomoćnik ministra Ante Mišura. Novina je da će se za svaki kilogram ulovljene ribe morati pisati izvješće, jer je i mali obalni ribolov sada postao kategorija gospodarskog ribolova.

U subotu , najkasnije u ponedjeljak 11.5. bit će objavljena konačna rang-lista sudionika u malom obalnom ribolovu i od tada će svi koji su na listi moći obavljati ribolov, samo bi prvo u našim područnim jedinicama Uprave ribarstva trebali uzeti izvješće o ulovu koje treba ispunjavati - kaže za program Radio Zadra pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

                    U ribolov se može ići s mrežama koje su se i prije koristile u malom ribolovu, prije nego što je on postao nova kategorija malog obalnog ribolova. Mogu loviti oni koji su na rang-listi, njih 3 tisuće 400, i onih 104  koji su povlasticu dobili po starom zakonu. Oni koji nisu uspjeli doći na listu, njih 700-injak,  i dalje su kandidati za ulazak jer svake godine će jedan dio kandidata izlaziti iz malog obalnog ribolova i mi ćemo pred kraj svake godine popunjavati taj broj koji maksimalno može biti 3 500, pojašnjava Mišura.

Novina je i pisanje izvješća o ulovu, ono je uvedeno jer je mali obalni ribolov sad kategorija gospodarskog ribolova .

                Da, ali Izvješća o ulovu neće se morati predavati kao očevidnici u roku od 48 sati nego smo ostavili duži rok između 7 i 10 dana, tako da kad se on ispuni može se predati ili u pošti ili u područnoj jedinici, navodi Mišura.

Znači svako kilo arbunića će se morati prijaviti ? Kako će to ići našim starijim otočanima ? 

              Morati će, i to je dobro jer napokon ćemo imati sliku koliko je to opterećenje. Dugo se pričalo o tome koliko je opterećenje na resurse mali ribolov. Neki su govorili da ne utječe, neki da utječe puno, a sad ćemo prvi put dobiti određene podatke i moći braniti određenu kategoriju ribolova . Europa jedino priznaje službene podatke i statistiku i jedino tako možete braniti određene kategorije. Ova novina će biti dobra i za nas i za njih, kazao je pomoćnik ministra za Radio Zadar.

Koliko su realni zahtjevi Otočnog sabora da preko naših euro-zastupnika Hrvatskoj u malom ribolovu budu odobreni neki ustupci na ime očuvanja tradicije, kako su to učinili Maltežani ?

               Mi pokušavamo s novim subregionalnim pristupom koji daje nova Zajednička ribarstvena politika i kroz promjenu Mediteranske uredbe postići da naš tradicijski ribolov opstane. S obzirom da se uredbe sporo mijenjaju trebati će neko vrijeme, ali RH će učiniti sve da se tradicije ribarenja sačuvaju, i to i tradicionalne alate i tradicionalne oblike ribolova, odgovorio nam je Ante Mišura.

Upravo o malom ribolovu u Splitu će se 19.lipnja održati konferencija koju organizira Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH.  Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.