Hrvatski radio

Radio Zadar

Za sve zaljubljenike u prirodu

30.04.2016.

14:50

Autor: Filip Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko 2000 posjetitelja okupio je XVII. Međunarodni susret penjača Paklenica 2016. Nakon sinoćnjeg otvorenja uz projekcije filmova i vertikalnu plesnu predstavu "Mala tragedija" autorice Marije Šćekić, danas su u kanjonu velike Paklenica na red došli penjači i svi zaljubljenici u sport i prirodu.

Brzinsko penjanje velikih stijena, trail utrka, top rope penjanje za djecu... te i niz drugih aktivnosti i sadržaja privukle su velik broj domaćih i stranih rekreativaca u kanjon Velike Paklenice na tradicionalni susret penjača. Zagrepčanka Tina Lepri natjecala se u "Big Wall Speed Climbingu": To je natjecanje tko može prije popeti smjer koji je već prije određen. Trebalo nam je 33 minute i još nešto. Uzbuđenje, ulovi te uzbuđenje dok penješ i super je osjećaj!

Uzbuđenje dijeli i Slovenka Andrea Podobnik: Trčim, penjem, sve. Uživam! Moram da trčim!

Poseban užitak penjanje predstavlja najmlađima. Devetogodišnjoj Leni Opačić planine i penjanje prirodna su stvar već četiri godine: Prvo sam se počela penjati na stupovima pa me tata prijavio u Jankomir i na Velesajam i jako je zabavno se penjat.

Dragica Jović iz Nacionalnog parka Paklenica iznimno je zadovoljna odazivom na današnji festival koji je važan dio sezone penjanja: Pa za ovako lijep dan ja vjerujem da ćemo se približit´ brojci od 2 tisuće bez ikakvih problema. Sezona penjanja, ja bi rekla, počinje i nešto ranije. Sve je zapravo uvjetovano vremenskim prilikama, a mi tradicionalno penjače već imamo u ožujku ako je lijepo vrijeme.

Bili penjač ili ne, posjet Paklenici trebate uvrstiti u svoj raspored slobodnih vikenda i doživjeti njezine prirodne ljepote.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.