Hrvatski radio

Radio Zadar

Za Uskrs za blagovanje potrošnja od 50 do 70€

31.03.2023.

11:04

Autor: Radio Zadar/ Ja Trgovac

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marija Matoš/Dnevnik/IMS / HRT

Uskrs se primiče. Redovito istraživanje među hrvatskim građanima o potrošačkom bilu u svjetlu sve većih poskupljenja pokazuju da se inflatorni pritisci nisu negativno odrazili na kućni budžet i na spremnost građana na kupovinu kada je riječ o blagdanskoj trpezi. 


Naime, četiri od pet hrvatskih kućanstava planira napraviti tradicionalni uskrsni doručak ili ručak ove godine - njih ukupno 80% ili 2% više nego za Uskrs u 2022. 


Kada je riječ o tome koliko će novca potrošiti pri kupovini namirnica ukupno 20%, potrošit će od 50 - 70 €, a 18% od 30 - 40 €, piše magazin Ja Trgovac.

Nabavka namirnica i ove godine najviše će prolaziti kroz hipermarkete i velike trgovačke centre, gdje će kupovati 60% Hrvata (lani 63%). 


Slijedi domaća, vlastita proizvodnja koja je izvor jela i pića za 17% građana (lani 16%), dok su vrlo blizu po udjelu tržnice - na kojima će nabavku obaviti 12% (lani 8%), te male prodavaonice i supermarketi - gdje će namirnice kupovati 10% građana (lani 11%). Dobiveni rezultati, dakle, pokazuju porast udjela domaće nabavke, bilo da je riječ o vlastitoj proizvodnji (+1,8%) ili kupnji proizvoda na tržnicama (+3,7%).


Kada je riječ o onim proizvodima koji su obavezni na uskrsnom stolu tu je situacija vrlo slična iz godine u godinu, a na vrhu poretka nalaze se dakako nezaobilazna kuhana jaja s 97% udjela. 


Mladi luk će na svom stolu imati 84% kućanstava, kuhanu šunku njih 84%, dok će oko polovice kućanstava imati hren (56%) i rotkvicu (43%). Pogača će biti na stolu kod trećine kućanstava (33%), orehnjača kod njih 27%, pečena svinjetina kod 24%, pogača kod 21%, pečena janjetina kod 20%, purica s mlincima kod 17%, šunka u kruhu kod 16%, a sarma kod 10% naših kućanstava.


Na pitanje planiraju li štedjeti pri kupovini namirnica za ovogodišnji Uskrs rezultati su optimističniji nego lani. Naime, da planiraju štedjeti na tome izjavilo je 60% građana, dok ih je u prošlogodišnjem istraživanju bilo 6% više.


Kada je riječ o tome koliko će novca potrošiti pri kupovini namirnica nismo zabilježili neke osobite razlike u odnosu na lani pa će tako ove godine najveći dio kućanstava, njih ukupno 20%, trošiti od 400 - 499 kn (odnosno 50 - 70 €), a tek nešto manjih 18% potrošit će od 200 - 299 kn (od 30 - 40 €).


Istraživanje su tijekom veljače 2023. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 18 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.