Hrvatski radio

Radio Zadar

Za zločine na benkovačkom području odgovarat će zapovjednici nekadašnje JNA

14.07.2015.

13:28

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Marko Miljanić kaže kako ga je ova vijest o optužnici protiv osmorice zapovjednika nekadašnje JNA za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva razveselila iako je riječ o tužim događajima te da se nada kako će se konačno suditi i zapovjednicima sa strane okupatora.

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je osmoricu zapovjednika nekadašnje JNA za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - tereti ih se po zapovjednoj odgovornosti da su na području Benkovca ubili najmanje 214 osoba, u razdoblju od 1991. do 1993. godine.

Optužnicom se zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva sumnjiči sedmoricu državljana Republike Srbije i jednog državljanina Bosne i Hercegovine, izvijestilo je Državno odvjetništvo, navodeći samo dob optuženika. 

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Marko Miljanić kaže kako ga je ova vijest o optužnici protiv osmorice zapovjednika nekadašnje JNA za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva razveselila iako je riječ o tužim događajima te da se nada kako će se konačno suditi i zapovjednicima sa strane okupatora. Miljanić pri tom ponavlja konkretna imena među kojima i jedno, prema onome što su objavili neki portali, od osmorice spomenutih optuženika:

       Jer ja sam godinama skretao pozornost na pukovnika Čečovića zapovjednika moto-mehanizirane brigade iz Benkovca, na Sretka Lakića zapovjednika brigade iz Šibenika koja je napadala direktno Škabrnju i za sve te za koje imam saznanja, Milan Uzelac, Milan Arambašić, neka se o njima sudi malo, pukovnik Stevan Tkač s aerodroma itd.

Popis onih koji trebaju odgovarati za zločine počinjene od strane okupatora ni izdaleka nije dovršen ponavlja i danas Marko Miljanić jednako spreman svjedočiti o svemu što zna.

       Ja ću dati podatke hrvatskim službama ako oni ne znaju adrese gdje stanuju dotična gospoda. Želio bih istinu i želio bih da se zna tko je napao hrvatsku državu i tko je spalio i uništio ne samo Škabrnju nego trećinu Hrvatske - poručio je ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.