Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar bez policijske uprave !?

03.12.2013.

14:02

Autor: N.Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon reorganizacije Carine i Porezne uprave, na red je došao i preustroj policije. Broj policijskih uprava smanjio bi se na pet, a umjesto dosadašnjih sjedišta policijskih uprava ustrojili bi se županijski policijski centri.

Smanjenje broja policijskih uprava na pet, zapravo je sve što se do sada zna o reorganizaciji policije, no kakav god da se preustroj dogodi, sindikatu je najvažnije da se broj djelatnika na smanjuje - rekao nam je zadarski povjerenik sindikata policije Petar Grubić.

"Koliko imamo informacija, barem s kojima sada raspolažemo, neće biti smanjenja broja djelatnika, a to je za nas u ovom trenutku najbitnije. Kako će ustrojiti i kakva će biti regionalna podjela, to ćemo još vidjeti. Znači, nema konkretnog prijedloga što se tiče regionalnog ustroja, dali će biti 5, 6, 7 ili 8 uprava, uglavnom intencija je da se broj uprava smanji, a o kojem broju će se raditi to ćemo još vidjeti u pregovorima s Vladom" - rekao je povjerenik Grubić

Iako se krenulo u preustroj nekoliko državnih institucija, reorganizacija policije neodoljivo podsjeća na planske regije kojih bi također trebalo biti pet, a Zadar bi potpao pod Splitski upravu. Ipak, predsjednica zadarskoga SDP-a Sabina Glasovac je drugačijega mišljenja. "Ja to u ovom trenutku zaista ne mogu tvrditi. Mogu samo pohvaliti MUP što ne ide u ovakvu jednu ozbiljnu reformu bez sindikata. Dakle, to je pohvalno. Ukoliko će građani Zadra i županije u toj reorganizaciji ostati na istoj razini i osjećaja sigurnosti i zadovoljavanja svojih osnovnih građanskih potreba, ja u tome ne vidim ništa sporno" - rekla je Glasovac.

Staro je pravilo da onaj koji ne zna što raditi, čini reorganizaciju. Ovo je reorganizacija radi reorganizacije, kritičan je bio župan Stipe Zrilić. "Eto tako i ova naša Vlast na razini države, koja ne nalazi rješenja na goruća pitanja naših građana. I ono što nas birne se sve ono što se ukine u Zadru i Zadarskoj županiji prenosi na Split, odnosno na razinu neke buduće, po njihovoj viziji zamišljene regije Dalmacije, što u svakom slučaju nije dobro za nas. To nisu potezi koji će nam poboljšati uvjete življenja, već je reorganizacija radi reorganizacije" - rekao je župan Zrilić.

Nakon ovog, očito probnog balona, predstoji javna rasprava, no konačni prijedlog ako će biti kvalitetan, pričekat ćemo još neko vrijeme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.