Hrvatski radio

Radio Zadar

14:02 / 03.12.2013.

Autor: N.Barać

Zadar bez policijske uprave !?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon reorganizacije Carine i Porezne uprave, na red je došao i preustroj policije. Broj policijskih uprava smanjio bi se na pet, a umjesto dosadašnjih sjedišta policijskih uprava ustrojili bi se županijski policijski centri.

Smanjenje broja policijskih uprava na pet, zapravo je sve što se do sada zna o reorganizaciji policije, no kakav god da se preustroj dogodi, sindikatu je najvažnije da se broj djelatnika na smanjuje - rekao nam je zadarski povjerenik sindikata policije Petar Grubić.

"Koliko imamo informacija, barem s kojima sada raspolažemo, neće biti smanjenja broja djelatnika, a to je za nas u ovom trenutku najbitnije. Kako će ustrojiti i kakva će biti regionalna podjela, to ćemo još vidjeti. Znači, nema konkretnog prijedloga što se tiče regionalnog ustroja, dali će biti 5, 6, 7 ili 8 uprava, uglavnom intencija je da se broj uprava smanji, a o kojem broju će se raditi to ćemo još vidjeti u pregovorima s Vladom" - rekao je povjerenik Grubić

Iako se krenulo u preustroj nekoliko državnih institucija, reorganizacija policije neodoljivo podsjeća na planske regije kojih bi također trebalo biti pet, a Zadar bi potpao pod Splitski upravu. Ipak, predsjednica zadarskoga SDP-a Sabina Glasovac je drugačijega mišljenja. "Ja to u ovom trenutku zaista ne mogu tvrditi. Mogu samo pohvaliti MUP što ne ide u ovakvu jednu ozbiljnu reformu bez sindikata. Dakle, to je pohvalno. Ukoliko će građani Zadra i županije u toj reorganizaciji ostati na istoj razini i osjećaja sigurnosti i zadovoljavanja svojih osnovnih građanskih potreba, ja u tome ne vidim ništa sporno" - rekla je Glasovac.

Staro je pravilo da onaj koji ne zna što raditi, čini reorganizaciju. Ovo je reorganizacija radi reorganizacije, kritičan je bio župan Stipe Zrilić. "Eto tako i ova naša Vlast na razini države, koja ne nalazi rješenja na goruća pitanja naših građana. I ono što nas birne se sve ono što se ukine u Zadru i Zadarskoj županiji prenosi na Split, odnosno na razinu neke buduće, po njihovoj viziji zamišljene regije Dalmacije, što u svakom slučaju nije dobro za nas. To nisu potezi koji će nam poboljšati uvjete življenja, već je reorganizacija radi reorganizacije" - rekao je župan Zrilić.

Nakon ovog, očito probnog balona, predstoji javna rasprava, no konačni prijedlog ako će biti kvalitetan, pričekat ćemo još neko vrijeme.