Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar će dobiti novi poduzetnički inkubator

04.09.2020.

12:40

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Zadar će dobiti novi poduzetnički inkubator, a njegova izgradnja na predjelu Biloga briga trebala bi početi početkom iduće godine. Najvećim dijelom financirat će se europskim novcem.

Tim je povodom u prvi službeni posjet Zadru stigla nova ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak koja je zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislavom Petricem, potpisala ugovor kojim će gradska tvrtka Inovativni Zadar dobiti 18.3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt čija ukupna vrijednost iznosi 24.5 milijuna kuna. 

Postojeći poduzetnički inkubator izgrađen 2007. godine odavno je prerastao samoga sebe. Dosad je kroz njega prošlo oko 80 poduzetnika početnika s 200-tinjak zaposlenih - navodi Alan Kociper direktor gradske tvrtke Inovativni Zadar:

       Svaki put kad oglasimo prostor da je slobodan uvijek imamo veći broj upita za njega nego što imamo kapaciteta i tako je konstantno.

Mladi ljudi s idejama trebaju prostora i želimo da barem dio njih uz sve resurse koje poduzetnički inkubator nudi postanu respektabilni poduzetnici i pomognu zadarskom gospodarstvu – kazao zadarski gradonačelnik Branko Dukić:

       Želimo se razvijati, znači i jednu pametnu industriju, a samim time evo gradi se iz istih fondova i pristupne ceste prema Crnome i evo najavljujem u idućem razdoblju u idućim godinama ćemo razviti i zonu Crno što ćemo napraviti i jedan dodatni iskorak za razvoj novih industrija i onih industrija koje su samoodržive.

Uz želju da se projekt izgradnje novog inkubatora u Zadru brzo i uspješno realizira i potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ministrica Nataša Tramišak također je rekla:

       Ono što mi je veliko zadovoljstvo da evo mogu reći da je Grad Zadar s ovim ugovorom u cijelosti iskoristio sredstva integriranog teritorijalnog ustroja odnosno mehanizma Europske unije koji se dodjeljuje za urbana središta, jedan od rijetkih gradova među ovih sedam koji evo zaista u cijelosti koristi sredstva Operativnog programa konkurentnost i kohezija i ono što je najvažnije upravo sredstva namijenjena razvoju poduzetništva.

Novi inkubator trebao bi niknuti na gradskom zemljištu na području Biloga briga. Na dvije tisuće četvornih metara korisne površine na tri etaže s nizom sadržaja, moći će raditi 100-tinjak zaposlenika.

 

ministrica Nataša Tramišak i gradonačelnik Branko Dukić - izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.