Hrvatski radio

Radio Zadar

"Zadar čita" danas

27.03.2015.

08:37

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Manifestacija "Zadar čita" bliži se kraju. Evo što nudi današnji program zadarske Gradske knjižnice :

Zadar čita 2015 - Program za petak, 27. ožujka

 
  08:30, Ogranak Arbanasi, Putovanje u prošlost
Radionica za djecu uz čitanje i pričanje te projekciju fotografija iz prošlosti Arbanasa.
 
10:00, Ogranak Crno, Kako je kornjača išla na ljetovanje
Čitanje priča Kako je kornjača išla na ljetovanje te crtanje prometnih vozila.
 
11:00, Središnja knjižnica, Dječji odjel, književni kviz za osnovnoškolce
 
12:00, Arheološki muzej, Francesco Carrara: Dnevnik s putovanja iz 1847. g.
Dnevnici s putovanja („Note di viaggio“) rezultat su proputovanja koja je Francesco Carrara poduzimao u periodu od  1843. do 1848. Njegove putopisne bilješke, premda škrto pisane, pružaju nam podatke o Dalmaciji toga vremena, posebno politici austrijskog dvora prema Dalmaciji. Osim toga, intimni dnevnici obiluju biografskih podatcima Francesca Carrare, nude obavijesti o mjestima i događajima koja je posjećivao te obavijesti o znamenitim ljudima s kojima je surađivao. Danas se Dnevnici kao i većina rukopisne ostavštine konzervatora i antikvara Francesca Carrare brižno čuvaju u Arheološkom muzeju u Splitu. Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. predstavit će život i rad povjesničara Francesca Carraru te čitati izbor iz njegovih bilješki s putovanja.
Organizator: Arheološki muzej Zadar, Klasična gimnazija Ivana Pavla II.
 
12:00, Središnja knjižnica, Pult, happening Kao da sam tu
Happening na kojemu će se književnošću, odjećom, frizurama, hranom i glazbom putovati kroz Japan, Indiju, Francusku, SAD i Meksiko. 
Voditelj programa: Ante Mihić, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali. U programu sudjeluju učenici i nastavnici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, Obrtničke škole Gojka Matuline i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. 
Organizator: Gradska knjižnica Zadar, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Obrtnička škola Gojka Matuline, Škola primijenjene umjetnosti i dizajn, Hrvatska knjižnica i čitaonica Sali
 
18:00, Središnja knjižnica, MMD, Puto-zapisi mladih knjižničara
Studenti Odjela za informacijske znanosti tijekom studiranja imaju priliku sudjelovati na brojnim konferencijama i sajmovima (konferencija BOBCATSSS, Sajam knjiga u Puli, infoDASKA, boravak u inozemstvu zbog studentske prakse ili studentske razmjene i dr.).  Što su na putovanjima doživjeli, kako su se snašli, što su iz svega naučili i što mogu savjetovati mlađim kolegama čitali bi u svojim zanimljivim putopisima.  
Organizator: Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.