Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar dobio laboratorij za kontrolu kvalitete meda

13.11.2015.

10:18

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, u Zadru, danas se otvara Laboratorij za kontrolu kvalitete meda opremljen u sklopu projekta „Promocija Pčelarstva". Novoopremljeni Laboratorij posjeduje analitičku opremu za provođenje kemijskih ispitivanja meda i pčelinjih proizvoda .

Laboratorij će pčelarima pomoći u standardiziranju i podizanju kvalitete meda te njegovu boljem plasmanu na tržište. Osim Laboratorija, projektom se uspostavlja i stanica za selektivni uzgoj i reprodukciju matica te edukacija pčelara. Koordinatorica projekta prof. Nada Vahčić napominje:

        Laboratorij je sad u formiranju, u drugoj godini trajanja projekta dobili smo novaca samo da se u njemu rade osnovne analize koje zahtjeva naš Pravilnik. Za određivanje drugih, ljekovitih svojstava u medu za potrošače, to nam je u planu u daljnjem razvoju.    

Projekt „Promocija Pčelarstva“ provodi se od 20.12.2014. do 19.12.2016. godine na području Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona te Općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR a sufinancira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za hrvatske partnere iznosi 298.450,42 EUR (Prehrambeno-biotehnološki fakultet-Centar Zadar, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Udruga pčelara „Dalmatinka“). Partneri na projektu na području BIH su Veterinarski zavod Bihać, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Udruga pčelara „IVA“. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.