Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar dobio prvu virtualnu šetnju kroz povijest

17.06.2019.

12:56

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Zadar je dobio prvu virtualnu šetnju kroz povijest! Turistička agencija Magic Croatia predstavila je inovativni turistički proizvod – virtualne naočale koje uz pomoć suvremene tehnologije projiciraju bogate animacije, 3-D modele građevina i prikaz od 360 stupnjeva.

Zasad je obuhvaćeno 7 najpopularnijih lokaliteta u staroj gradskoj jezgri. Projekt je ostvaren u suradnji sa zadarskim znanstvenicima i povjesničarima, a audio zapis preveden je na 7 svjetskih jezika. 

Kako su rimski graditelji izgradili velebno zdanje koje je postalo centar društvenog i gospodarskog života u antičkom Zadru – rimski forum ili pak kako iznutra izgleda crkva sv. Krševana, inače zatvorena za javnost. To je samo dio zanimljivog sadržaja koji je predstavila direktorica agencije Veronika Mudri Šestan:

       Jednostavno je korištenje samih naočala koje prikazuju virtualnu stvarnost, osim naočala tu je i kontrolor ili joystick kojim se kroz jednostavno korisničko sučelje upravlja i prelazi iz jedne točke u drugu.

Za sada je obrađeno 7 točaka odnosno lokaliteta u staroj gradskoj jezgri. Projekt je ostvaren u suradnji sa zadarskim znanstvenicima i povjesničarima, a audio zapis od 44 minute preveden je na 7 svjetskih jezika. Ovo je jedini projekt na području cijele Hrvatske koncipiran na ovaj način:

       Koliko je meni poznato u Hrvatskoj je Pulska Arena obrađena na ovaj način, Dioklecijanova palača u Splitu ima virtualni prikaz ali je sve u 360, znači samo je virtualni prikaz , a kod nas je i animacija, znači 3-D objektiv vrši animacije.

Nositelji projekta na ovome ne namjeravaju stati. Dodavat će sve više lokaliteta tj. točaka.

       Osma točka je mapa, odnosno dronom snimke grada Zadra, panoramski prikaz, unutra korisnik stoji u balonu na zrak i onda iz visine gleda na cijeli grad Zadar.

Sličan projekt namjeravaju napraviti i za grad Nin. Želja im je također suradnja sa školama kako bi učenicima omogućili učenje povijesti na zabavan način.

prilog A. Perica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.