Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar dobiva prvu umjetnu stijenu za penjanje

09.12.2022.

09:47

Autor: Penjački klub Paklenica / M. Milin

Otvorenje boulder dvorane

Otvorenje boulder dvorane

Foto: Penjački klub Paklenica / -

U organizaciji penjačkog kluba Paklenica, večeras se na Višnjiku otvara prva "boulder" dvorana u Zadru u kojoj će jednako uživati djeca i odrasli. Riječ je o jedinoj penjačkoj stijeni u Zadru, a u tijeku su upisi djece za treninge. Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Otvorenje je najavljeno za 19 sati uz slobodan ulaz. Dvorana će nadalje biti otvorena svim građanima – kako iskusnim penjačima, tako i totalnim početnicima koji žele napraviti svoje prve vertikalne korake.


Umjetna stijena je smještena u prostoru površine od 90m2, a radi se o „boulder“ stijeni koja ide do 3m visine ispod koje su mekane strunjače koje ublažavaju pad stoga je od opreme potrebno samo imati ili čiste patike ili specijaliziranu penjačku obuću („penjačice“).


Inače, sportsko penjanje je jedan od najbrže rastućih sportova posljednjih desetak godina, a od 2020. penjanje postaje zaseban sport odvojen od planinarenja i alpinizma te dobiva status olimpijskog sporta. Svoju uspješnu olimpijsku premijeru penjanje je imalo na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., a već sada znamo da ćemo penjanje gledati i na sljedeće dvije olimpijade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.