Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar na popisu Unesco-a : Biti u takvom društvu velika je čast, ali i obveza

08.07.2022.

15:00

Autor: Filip Buzov

svečanost u Zadru

svečanost u Zadru

Foto: FB / HRT Zadar

Svečano je danas u Zadru i Šibeniku gdje se nizom događanja obilježava peta obljetnica od kako su zadarski bedemi i tvrđava sv.Nikole uvršteni su na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Biti u takvom društvu velika je čast, ali i obveza. 

Zadar zajedno s gradovima Bergamom, Palmanovom, Peschierom del Garda, Kotorom i Šibenikom, obilježava 5. godina upisa lokaliteta Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.Povijesne građevine uvrštene su kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike i to zajedno sa još tri talijanska grada i jednoga crnogorskog, a s kojima dijele to naslijeđe. Zadarski gradonačelnik Branko Dukić podsjetio je kako je dio zadarskih bedema obnovljen i pretvoren u modernu šetnicu:  Ne samo Zadrana nego i posjetitelja koji su itekako prepoznali vrijednost i posebnost Venecijanskih obrambenih sustava 16. i 17. stoljeća.  


Za uvrštenje zadarskih bedema, velika zasluga pripada profesoru Miljenku Domijanu: Mislim na sustav uopće od Bergama, pa sve do Krete, Rodosa, Krfa, a tu smo mi u Dalmaciji svakako najznačajniji čimbenik, Zadar je vodeći...


Anita Babačić- Ajduk, ravnateljica je Ustanove koja upravlja šibenskom tvrđavom svetog Nikole: Jedan od glavnih ciljeva je u principu razmjena iskustava, kako s talijanskim tako i s crnogorskim partnerima....znači imamo jedno koordinacijsko tijelo koje se sastaje i razmjenjujemo iskustvo, prvenstveno o načinu obnove, i o načinima upravljanja , promocije...


Zadar je nositelj jutarnjeg, a Šibenik večernjeg programa na tvrđavi sv. Nikole gdje je za posjetitelje, u znak obljetnice uvrštenje, osiguran besplatni obilazak.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.