Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar najskuplji grad - koja to statistika osigurava neslavno prvo mjesto

17.01.2023.

14:56

Autor: Filip Buzov

Zadar

Zadar

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Prema stranom portalu Numbeo -koji se predstavlja kao najveća svjetska baza podataka o životnim troškovima - Zadar je najskuplji grad za život u Hrvatskoj i tu neslavnu titulu nosi već neko vrijeme. Na drugom je mjestu Dubrovnik pa tek onda Zagreb.

Strani portal donosi i uspoređuje cijene u u restoranima, javnom prijevozu, trgovuinama mjesečnim režijama, najmu nekretnina itd. Kako se može iščitati i Dubrovnik i Zagreb imaju skuplje stambene kvadrate, po visini najma Zadar je drugi, najskuplji je glavni grad. Cijena litre mlijeka je skuplja u Zagrebu nego u Zadru za 15 posto, a kada govorimo o namirnicama najviše odskače domaći sir - u Zadru je on skuplji u prosjeku za 60 posto, cijena za kilogram je 102 kune - je li to baš tako - pitamo jutros jednog domaćeg proizvođača . Koliko je kod vas kilogram sira - 15 eura, 115 kuna - odgovara nam, kupci kaže ne komentiraju cijene , a i njemu su se kaže povećali troškovi, spominje nam tako rast cijene kukuruza. 


Prodavač Slavko na obližnjem štandu - približio nam je cijene voća i povrća - jabuke i naranče su prema stranom portalu nešto skuplje u Zadru - a cijena . 12 kuna su jabuke, a naranče 16, pitate me jesmo li skupi - odgovor je Ne. 


A što tek reći za kartu u javnom prijevozu - u Zagrebu se možete voziti za četiri kune, u Zadru je cijena 12, a u Dubrovniku 13 i pol. Kupovina namirnica u Zadru skuplja je za oko 16 posto u odnosu na Dubrovnik. To je ujedno i najveća razlika kada uspoređujemo troškove života u ova dva grada - a evo komentara jednog Dubrovčanina sa zadarskih ulica; Ma Dubrovnik je skuplji , gostionice, kafići i to, Dubrovnik  je skuplji sigurno !.


Zadarski restorani skuplji su od zagrebačkih - kako to komentira poznati zadarski kuhar Renato Kraljev: Ovisi koje restorane uzimate u obzir, ako idete u vrhunske restorane, onda je to nešto skuplje - kaže Kraljev. 

Iskače i podatak kako je mala boca vode Zadru najskuplja u zemlji - 14 i pol kuna, slažu li ponudu zadarski ugostitelji misleći samo na goste ? Slažem se kako su cijene prilagođene turistima, pogotovo u sezoni, više nego domaćima - kaže nam predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja Robert Kovačević koji naglašava kako cijenu treba pratiti i kvaliteta ponuda o kojoj bi puno više trebalo razgovarati. Kod njega je kaže boca vode i skuplja, a podsjeća i kako je na benzinskoj pumpi isto sve skupo. Inače, čaša vode je besplatna, podsjeća. A što kažu u gradskoj upravi - gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović. Pitanje je vjerodostojnosti tih podataka, iskreno nemam nekakvu detaljnu analizu kako se došlo do tih brojki. Činjenica je da je u gradu produžena turistička sezona i da te cijene koje prate turističku sezonu su postale na snazi cijelu godinu. I na kraju dolazimo možda do ključnog podataka - prosječna plaća u Zadru je 5 i 600 kuna, Dubrovniku 6 i 400, a u Zagrebu više od 8 tisuća, pa je sasvim jasno čija je kupovna moć tu najniža, ako je vjerovati podacima ovoga portala. 


Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.