Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar nije prošao u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture

29.05.2015.

19:49

Autor: l. Lacko Vidulić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka, Pula, Osijek i Dubrovnik gradovi su u užem izboru za europsku prijestolnicu kulture, objavio je predsjednik Povjerenstva Steve Green.

Prijave devet gradova komentirao je i voditelj ureda Europske prijestolnice kulture pri Europskoj komisiji Sylvain Pasqua:

       Drago mi je što svih devet prijavljenih gradova pokazuje volju za suradnju s partnerima diljem Europe, pa i izvan granica Europske unije. Taj pozitivni element je zajednički svim prijavama. Osim toga treba naglasiti da su  mnogi gradovi po prvi put donijeli kulturnu strategiju.

Titula Europske kulturne prijestolnice prilika je za oživljavanje grada, infrastrukturna poboljšanja, međunarodnu prepoznatljivost i turistički rast te na koncu veću kvalitetu života. No svi gradovi koji su sudjelovali u natječaju, donijeli su ideje i strategije na kojima mogu temeljiti svoj daljnji razvoj.

Ministar kulture Berislav Šipuš:

       Kandidature koje uistinu bude nadu pa čak rekao bih i šanse i nove mogućnosti da kultura ne samo u tim gradovima nego uistinu u okvirima Lijepe naše bude postavljena u samo središte promišljanja strategija hrvatskih gradova.

Koji će hrvatski grad, uz jedan irski, ponijeti laskavu titulu 2020. godine, hrvatska će Vlada objaviti početkom iduće godine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.