Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar obilježava 60 godina Gradskog mosta

12.05.2022.

07:42

Autor: tp

Zadarski gradski most

Zadarski gradski most

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Zadar obilježava 60 godina Gradskog mosta. Grad Zadar u suradnji s Klubom podvodnih aktivnosti, Biciklističkim klubom , Triatlon klubom Zadar, Društvom Zubatac, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna i Narodnim muzejom te uz potporu zadarskih barkajola bilježit će 60 godina zadarskoga mosta. 


Mi smo pitali Zadrane koliko ga puta dnevno prolaze, poznaju li osobu koja ga nije prošla, jesu li za to da se možda napravi novi, što kažu na ulične svirače koje zateknu na njemu? 


Evo što je zabilježio Dino Kajić

Koliko puta Zadrani prelaze most?

Evo što o značaju mosta kažu naši sugrađani:

Evo što Zadrani kažu o značaju mosta:

Što o mislite o sviračima na mostu i drugim izvedbenim umjetnicima ?

Evo što o koncertima na mostu kažu Zadrani

Od 17 do 19 sati, ponudit će svojim sugrađanima jedinstvenu vožnju barkom ispod mosta, s ukrcajem na kamenim stubama, južno od mosta, sa strane Grada (poluotoka).

Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u isto vrijeme će s bedema i Branimirove obale kreirati nove likovne ideje zadarskog mosta budućnosti, a članovi ŠRD Zubatac na mostu će održati natjecanje u ribolovu.


U dvorištu palače Cedulin u četvrtak će biti postavljena izložba fotografija mosta iz arhive Narodnog muzeja Zadar, novih podmorskih fotografija koju su za ovu prigodu izradili članovi Ronilačkog kluba KPA Zadar Marija Velimir, Toni Števanja i Šime Fatović te zadarskih fotografa Marina Gospića, Zvonka Kucelina, Bojana Bogdanića i Tomija Burčula.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna predstavit će se učeničkim radovima koji su nastali u sklopu školskog projekta Visit me again... Love, Zadar. Izradili su ih učenici 4. a i 4. c razreda, smjer grafički dizajn. Voditeljica projekta je Mirna Oštarić Kerr.

Izložba je otvorena do 16. svibnja. 


Svojim likovnim radovima most su ukrasili polaznici dječjeg vrtića Višnjik.

U subotu ujutro (14. svibnja 2022.) pokazni trening na mostu održat će i mladi zadarski atletičari u organizaciji Triatlon kluba Zadar, a članovi Biciklističkog kluba Zadar defileom će podsjetiti na pravilan prelazak mosta biciklima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Vijesti Radio Zadra

Iz sata u sat od 08.00 - 20.00 h poslušajte što se događa u svijetu i na području naše regije

Poslušajte u Slušaonici