Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar: Prva pravomoćna presuda banci. Mora vratiti preplaćene kamate

27.10.2016.

15:01

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Saborski zastupnik stanke Snaga Goran Aleksić izvijestio je kako je na Županijskom sudu u Zadru donesena prva pravomoćna presuda kojom je Splitskoj banci naloženo da vrati preplaćeni iznos kamata zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa.

Statusom na facebooku oglasio se i član Udruge Franak Denis Smajo. 

Danas sam saznao da je tužitelj Šime Rušin iz Zadra dobio pravomoćnu presudu protiv Splitske banke. Županijski sud u Zadru je odlučio da se tužitelju mora vratiti preplaćeni iznos kamata zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa, rekao je Aleksić novinarima u Saboru.

Podsjetio je da je do sada samo jedna takva presuda postala pravomoćna, ali zato što se tužena banka na nju nije žalila, dok se ovdje radi o odbijanju žalbe na prvostupanjsku presudu. To je sad gotova stvar, sada možemo očekivati tsunami takvih presuda. U svakom slučaju, to može biti ohrabrenje svima koji još nisu tužili da tuže i zatraže svoje preplaćene kamate, ocijenio je Aleksić. Napomenuo je da je dvojbeno hoće li sudovi na isti način postupati i kod konvertiranih kredita u švicarskom franku. 

Ovdje se radi o kreditu u kojem nije izvršena konverzija, jer je otplaćen prije konverzije. Ne možemo znati hoće li se i kod konvertiranih kredita primjenjivati ista pravila, to nije sigurno. Ohrabrenje ide prije svega prema onima koji nisu imali CHF kredite nego euro i kunske kredite, a koji svi imaju isti, nezakonit način promjene kamatnih stopa, pojasnio je. Po Aleksićevim procjenama, banke su nezakonito mijenjale kamate u 100.000 kredita, ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.