Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar se velikim slovima upisuje na svjetsku stolnotenisku mapu: Na Višnjik stiže jaki ITTF-ov turnir i kampovi za pripremu

28.05.2022.

12:51

Autor: Željko Kapelari

Zadar se upisuje na svjetsku stolnotenisku mapu

Zadar se upisuje na svjetsku stolnotenisku mapu

Foto: Ž. Kapelari / Radio Zadar

Športski centar Višnjik i grad Zadar u dogledno bi vrijeme trebali postati svjetski stolnoteniski centar u punom smislu te riječi. Naime, u posjet našem gradu danas je stigao Steve Dainton, čelni čovjek ITTF-a, Svjetske federacije stolnog tenisa koji je u Zadar stigao na inicijativu našeg sugrađanina, proslavljenog stolnotenisača Zorana Primorca, člana Izvršnoga odbora ITTF-a. Svrha posjete je ucrtavanje Zadra i ŠC Višnjik na svjetski kalendar ITTF-ovih natjecanja, odnosno organizacija turnira koji bi u naš grad idućih godina doveo neka najpoznatija imena svjetskog stolnog tenisa.

- Čak i prije Olimpijskih igara u Tokiju  bila je nekakva mogućnost da organiziramo turnir u Zadru. Evo sad sam doveo čovjeka koji odlučuje gdje će se održati turniri na svjetskoj razini. Hvala svima u Gradu, gradonačelniku Dukiću i Denisu Karloviću koji su osigurali ovaj sastanak da vidimo može li se što napraviti. Sigurno, dobra volja postoji od strane ITTF-a. Meni je u interesu kao Zadraninu da se stolnoteniski turnir odigra na visokoj razini u Zadru. Sve je još u fazi stvaranja tako da o datumima još ne možemo govoriti, ali pokušat ćemo učiniti sve da dovedemo taj turnir upravo u Zadar - kazao nam je Primorac.


Čelnog operativca Svjetske stolnoteniske federacije u Zadru su uz Primorca dočekali i gradonačelnik Branko Dukić te Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik i Ivo Ćuković, predsjednik STK Donat-a.


- Svjedoci smo da se na Višnjiku održavaju razna europska i svjetska  natjecanja. Grad Zadar to naravno podržava, ali i sportski turizam, jer znamo da uz to dolaze i popratni elementi, odnosno noćenja, što nam je jako bitno, naročito zbog vidljivosti Zadra u europskoj i svjetskoj promociji. To je bitno zbog marketinga - rekao je Dukić koji u ovom trenutku nije znao točno koliko će dovođenje ovakvog turnira koštati ali je napomenuo kako će Grad većinom obaviti sve one logističke zadatke koji budu potrebni.


- Izuzetna je čast što je Zoran doveo jednog od čelnih ljudi Svjetske stolnoteniske federacije da bi u sljedećem periodu napravili suradnju u više pravaca - organizacija profesionalnog stolnoteniskog turnira, zatim kampova, odnosno priprema svjetskih stolnotenisača i naravno da dignemo zadarski stolni tenis s na bolje uvjete - kazao je Denis Karlović i još jednom istaknuo kako se gradnja nove stolnoteniske dvorane bliži svom početku.


- To je najavažnija stvar koju moramo napraviti u sljedećem periodu i to bi definitivno podiglo zadarski stolni tenis. Ja očekujem da taj urbanistički plan bude usvojen na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, da imamo sve uvjete za gradnju te dvorane.


U cijelu je priču uključen i Stolnoteniski klub Donat. Ivo Ćuković, predsjednik, istaknuo je kako je Zadar dao nebrojeno igrača koji su igrai u samom svjetskom vrhu te da je ovakav projekt nešto što je gradu itekako potrebno kako bi stolni tenis u Zadru vratio staru slavu.


- Mi smo tu kao  predstavnici stolnoteniskog kluba da pomognemo u organizaciji tog turnira i da se on održi na najvišoj mogućoj razini te da se po prvi put u Hrvatskoj održi takav veliki turnir. Za vrijeme korone smo već sa Zoranom razgovarali o organizaciji turnira. Ovo sad je drugi korak.  Stigao je i gospodin Steve koji  je CEO Svjetske stolnoteniske organizacije. Pokazat ćemo mu ŠC Višnjik, dvorane, i mislim da je to dobar korak za organiziranje tog velikog svjetskog turnira - zaključio je Ćuković.


Iako se o datumima održavanja turnira u Zadru moglo čuti kako još uvijek nisu poznati, izledno je kako bi se on mogao održati u svibnju iduće godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.