Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar - središte istraživanja povijesti pomorstva

12.05.2017.

12:05

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povijest je više od suhoparnog predmeta u našem obrazovanju i komentiranja političkih tema – poručuju s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru gdje je danas održan Okrugli stol o istraživanju povijesti pomorstva.

Zadar je bio centar istraživanja povijesti pomorstva još od 60-ih godina, ali  to se u javnosti  uopće ne vidi – kazao nam je doktor Mateo Bratanić, jedan od organizatora skupa:  Tu je duga tradicija koja ide još od 60-ih godina, od Maštrovića. Kod nas su odgojeni brojni doktori znanosti i magistri koji su onda otišli raditi u druge centre i u muzeje u Splitu, Rijeku... tu je velika tradicija.  Možemo slobodno reći da se ubrajamo u veće sveučilišne centre tog tipa – primjerice sveučilište u Londonu ili ono na New Foundlandu koje se bavi poviješću pomorstva , s tim da naša produkcija malo još kaska za tom svjetskom razinom što je vezano za financijska sredstva, pa se nadam da će nam oni koji su odgovorni za to tu pomoći - kazao nam je doktor Bratanić.

Povijest pomorstva izgradila je mnoge naše priobalne gradove te otoke, podsjećaju zadarski povjesničari : Povijest pomorstva je izgradila Jadran, posebno naše otoke kao što su Silba, Premuda, Hvar, Korčula, Pelelješac – to nas čini dionicima te europske kulture i tog europskog društva - tvrdi Mateo Bratanić.

Na Okruglom stolu o temama koje istražuju govorili su: dr Mithad Kozličić: Što je povijest pomorstva 

dr Milorad Pavić :Problemi u jedrenjačkoj navigaciji Jadranom

dr Sanda Uglešić : Stjecanje pomorskih vještina u povijesti

te dr Mateo Bratanić : Povijest pomorstva

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.