Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar u ritmu i pokretu plesnih udruga

21.11.2016.

08:14

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večer plesne minijature u HNK u 20 sati. Predstavit će se 10 plesnih grupa te Laura Čerina, učemica Srednje škole suvremenog plesa iz Zadra koja je prograšena najboljom plesačicom na natjecanju Mia Čorak Slavenski održanog u Zagrebu.

Program

Produkcija: Zadarski plesni ansambl i HNK Zadar

Organizator: Sanja Petrovski

Oblikovanje i vođenje svjetla: Branimir Zafranović i Sanja Petrovski

Oblikovanje tona: Tomislav Kraljević Šome

Grafičko oblikovanje: Vinko Radovčić

Inspicijent: Natali Perić

Voditelji: Josipa Štulić, Grgur Kovačić, Josip Karuc 

1. Plesna iluminacija

Zadarski plesni ansambl

Glazba: London Grammar

Koreografija: Natali Perić

Na koji način osmisliti minijaturu za Večer plesne minijature? Najbolje slagati minijaturu do minijature kroz sliku i pokret i tako koncipirati cjelinu koja organski tvori….. upravo minijaturu. Suvremena plesna umjetnost je vrlo slična suvremenoj likovnoj umjetnosti pa smo tu poveznicu sublimirajući vrijeme (ne samo kao kategoriju već i povijesnu  konstantu) i prostor, pretvorili u kratku scensku plesnu iluminaciju držeći se usko zadane teme. Termin minijatura spominje se prvi put u slikarstvu kada su se crvenom bojom minijem, ukrašavala zaglavlja knjiga, zatim slikali portreti, pejzaži i ostali motivi. Nadahnuti navedenim, nastao je i ovaj kratki plesni uradak: iskoreografirane sekvence isprepletene s improviziranim tjelesnim zapisima tvore zaokruženu plesnu cjelinu. Koristeći boju kao instrument podcrtavamo doživljaj i oživljavamo onaj segment renesanse koji razvojem civilizacije odumire.

Natali Perić, jedan od voditelja Zadarskog plesnog ansambla svoje neformalno plesno obrazovanje stekla je na plesnim radionicama i seminarima u Zadru i Hrvatskoj. Sudjelovala u brojnim predstavama i projektima Ansambla kao plesač i koreograf.

2. Ne me quitte pas

Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa Zadar

Koreografija i izvedba: Laura Čerina

Mentor: Vlasta Marotti Hrašćanec

Laura Čerina je ovom koreografijom osvojila prvu nagradu na 10.  natjecanju u suvremenom plesu Mia Čorak Slavenska!

3. Varijacije

Zalet

Glazba: Johann Sebastian Bach

Koreografija: Iva Burčul

Iva Burčul, autor, izvođač, koreograf, pedagog. Plesno obrazovanje započinje u Zadru, a neformalno se usavršava na mnogobrojnim međunarodnim radionicama i seminarima. Brojni projekti u vlastitoj produkciji i oni u kojima je sudionik, svjedoče o visokom postignuću njezina umjetničkog djelovanja. Osnovala je plesno – kazališnu udrugu Zalet koju vodi od 2004. godine. Udruga kontinuirano radi na afirmaciji suvremenih izvedbenih praksi u Hrvatskoj i u Europi.

4. Exit

Izvodi: Kristina Lisica

Glazba: autor nepoznat

Ideja i koncept: Natali Radelić

Natali Radelić formalno plesno obrazovanje stječe na Salzburg Experimental Academy of Dance, a neformalno se usavršava na radionicama i plesnim projektima širom svijeta. Trenutno živi i radi u Zadru.

5. Piano

Zadarski plesni ansambl

Glazba: BTS

Koreografija: Patricia Gospić

Koreografija Piano spoj je dviju suprotnosti – tjelesnog doživljaja crne i bijele boje. Nadahnuta je crnim i bijelim tipkama klavira te njihovim stvaranjem kontrastnog ritma i dinamike.

Patricija Gospić prva je generacija plesača i pedagoga koja je završila srednju školu suvremenog plesa u Glazbenoj i plesnoj školi Blagoje Bersa u Zadru. Neformalno se obrazuje na brojnim radionicama suvremenog plesa i kazališta u Zadru. Suradnik je u organizaciji festivala  Monoplay.

6. 3 u 1

Zadarski plesni ansambl

Koreografija i izvedba: Nataša Kustura, Tea Petrić, Ena Vukičević

Koncept: Sanja Petrovski

Plesna kompozicija konstruirana od tri nezavisna sola izvedena ovog ljeta na festivalu suvremenog plesa Monoplay. Zajednička tema im je sloboda kretanja. Neplanirani susreti u scenskom prostoru sa zacrtanim koreografskim materijalom rezultiraju novom situacijom koja dobiva i novo značenje.

Zadarski plesni ansambl je osnovan na početku domovinskog rata u jesen 1991. i najstariji je ansambl suvremenog plesa u Dalmaciji. Promičući suvremenu plesnu umjetnost putem radionica, plesnih projekata, predstava i festivala, sustavno se bavi profesionalizacijom i decentralizacijom plesne scene u Zadru i Hrvatskoj. Umjetnički voditelj je Sanja Petrovski.

7. And the Waltz goes on

Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa

Glazba: Antony Hopkins

Koreografija: Vlasta Marotti Hrašćanec

Valcer je jedan od najstarijih standardnih plesova. No, And the Waltz goes on je komponirao potpuno nestandardni kompozitor, poznati hollywudski glumac  Antony Hopkins, pa je i u koreografskom smislu pomalo nestandardan jer se provodi kroz sve tri prostorne razine, a koketira sa suvremenim i klasičnim plesnim izričajem.

Vlasta Maroti Hrašćanec je završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić. Radi kao mentor nastavnik na Plesnom odjelu Glazbene škole Blagoje Bersa. Kao pedagog i koreograf osvojila je sa svojim učenicima brojne državne i županijske nagrade.

Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa osnovan je 1970. godine. Sastoji se od Osnovne škole za suvremeni ples, Osnovne škole za klasični balet, Područnog odjela Preko i od prije četiri godine Srednje škole suvremenog plesa. Cilj rada škole je edukacija plesnih umjetnika i pedagoga suvremenog i klasičnog plesnog izričaja. 

 

_________________________________P A U Z A______________________________

8. (T)OMAŽ

Udruga za kulturu i umjetnost Drama plus

Glazba: Silence

Autor: Vinko Radovčić

Kretanje bazirano na scenskom pokretu u funkciji je posvete velikom slovenskom redatelju Tomažu Panduru.

Vinko Radovčić je popularni zadarski glumac i redatelj. Autor je brojnih kazališnih predstava u suradnji s HNK Zadar i vlastitoj produkciji. Također je producent festivala Zadar snova. Inicijator je osnutka nove kazališne družine Drama Plus.

9. Mama

Udruga za kulturu i umjetnost Drama plus

Glazba: Secret Garden

Izvode: Laura Čerina i Petra Habuš

Koreografija: Darija Moškina

10. Six Elements

Kissa /Pag/

Glazba: Yiruma

Koreografija: Kristina Alaburić

Kristina Alaburić osnivač je plesne skupine Kissa koja od 2010. godine okuplja djecu cijelog otoka Paga i omogućuje im da se bave raznim plesnim izražajima. Organizator je i začetnik brojnih kulturnih, turističkih i zdravstveno edukativnih događanja na otoku. Idejni začetnik je natjecanja Fall For Dance u Zadru 2015. Kissa i Kristina Alaburić sudjeluje na brojnim natjecanjima i plesnim festivalima.

11. CircoArt

Koreografija i izvedba: Xiomara Ruiz Ratković

CircoArt je udruga za scensku umjetnost osnovana 2013. godine. područje djelovanja je suvremeni ples, eksperimentalno kazalište, gluma i cirkus. Voditeljica i osnivačica Xiomara Ruiz Ratković završila je Nacional Circo Para Todos Columbia.

12. Slijepci

Udruga za kulturu i umjetnost Drama plus

Glazba: Ludovico Einaudi, Clint Mansell

Koreografija: Tatjana Denisova

13. Faith

Plesni teatar Sjene /Šibenik/

Glazba: Era

Koreografija: Zorana Mihelčić

Plesni teatar Sjene djeluje gotovo 15-ak godina u Šibeniku. Osim primarne suvremene plesne umjetnosti, podučava polaznike svim  tehnikama. Također producira audio -vizualne i glazbene kazališne predstave, te edukacijske programe za djecu i mlade. Osnivač, organizator, koreograf i pedagog ansambla je Zorana Mihelčić, član Kulturnog vijeća grada Šibenika i član Festivalskog vijeća MDF Šibenik. Organizator je plesne smotre Sjene i gosti koja se održava u lipnju mjesecu, a krajem srpnja od 2011. organizator je međunarodne manifestacije Sibenik Dance Festival.

14. Vertigo

B.U. Pirueta

Glazba: Silence, Shigeru Umebayashi – Kokuhaku

Koreografija: Vinka Zekić

Baletnu udrugu Pirueta osnovala je 2009. Vinka Zekić. Školovala se u Italiji na Accademia Nazionale della danza, Balleto di Roma te po završetku scensko iskustvo stekla kod čuvenog talijanskog koreografa Maura Astolfia. U Piruet uz izvođenje plesnih predstava i produkcija, podučavaju se tehnike klasičnog baleta, moderne jazz tehnike i modernog baleta.

15. In flux, skupina The next step

Glazba: mix

Koreografija: Suzana Đerđa

Plesna udruga In Flux Dance Association s radom započinje 2010. godine. u fokusu njihovog djelovanja su urbani plesovi, hip hop i breakdance.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.