Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar u rujnu domaćin hrvatskim turističkim djelatnicima

01.09.2017.

11:33

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski turistički kongres i dodjela nagrada i priznanja Turističke patrole održat će se 12. rujna u Kneževoj palači u Zadru. Treća po redu stručna manifestacija u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, tematski je posvećena turističkoj industriji i srodnim djelatnostima.

Cilj kongresa jest da kroz diskusije i prezentacije uglednih predavača bude mjesto okupljanja i savjetovanja svih bitnih dionika u ovom sektoru - predstavnika turističkih poduzeća i nadležnih državnih institucija, čelnika lokalne samouprave, turoperatora, strukovnih udruženja i članova znanstvene zajednice.
Turizam je jedna od strateških grana hrvatske ekonomije, čija važnost iz godine u godinu raste. Dijelom je to posljedica negativnih kretanja u ostalim segmentima ekonomije, ali i činjenice da je taj sektor bio među prvim dijelovima hrvatskog gospodarstva koji su se otvorili prema slobodnom kretanju kapitala i znanja s globalnog tržišta. Kombinacija tih dvaju čimbenika razlog je zbog kojega je utjecaj turizma na cjelokupnu hrvatsku ekonomiju, mjeren putem ostvarene bruto dobiti, drugi najveći u Europi, nakon Cipra. Uz to, turizam u Hrvatskoj je i glavni nadomjestak za klasični robni izvoz, što znatno ublažava posljedice loše vanjskotrgovinske bilance, kanal za privlačenje izravnih stranih investicija, te radno najintenzivniji sektor u većem dijelu primorske Hrvatske.
 
Hrvatski turistički kongres pomaže u definiranju modela sinergije tog sektora s ostalim segmentima ekonomije, s ciljem stvaranja uvjeta dugoročnog održivog gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Neki od sudionika i prezentera ovogodišnje konferencije bit će ministar turizma RH Gari Cappelli, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak, vlasnici i direktori vodećih hotelijerskih kuća i tvrtki pružatelja usluga u turizmu te direktori lokalnih i županijskih turističkih zajednica. Uz izlaganja renomiranih stručnjaka te okrugli stol tematike Turizam budućnosti - jesmo li spremni za održivi razvoj?, ovom će se prilikom također dodijeliti priznanja i nagrade ovogodišnjim pobjednicima Turističke patrole Večernjeg lista.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.