Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar u zelenome: plus u blagajni i 200 posađenih stabala

17.06.2019.

15:52

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

U što će se utrošiti proračunski višak ostvaren u prošloj godini u poslovanju Grada Zadra? Koliko je novih stabala zasađeno u gradu i koje su prednosti, a koji nedostaci dokumenta o prometnom rješenju regije Sjeverne Dalmacije?

U što će se utrošiti proračunski višak ostvaren u prošloj godini u poslovanju Grada Zadra? Koliko je novih stabala zasađeno u gradu i koje su prednosti, a koji nedostaci dokumenta o prometnom rješenju regije Sjeverne Dalmacije? Ključne su to točke Dnevnog reda današnje sjednice zadarskog Gradskog vijeća.

Gradska blagajna je 2018. godinu završila u plusu većem od 17 milijuna kuna. Višak prihoda raspodijelit će se po odjelima, a skoro 5 milijuna kuna poslužit će za saniranje dijela starih minusa koji su iznad 50 milijuna kuna. Pročelnik za financije, Ivan Mijolović:

Višak sredstva od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo - 2.317.789,48 kuna, sredstva iz namjenskih prihoda proračuna – 4.817.707,42 kuna, sredstva od HZZ za stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa - 12.238,55 kuna, sredstva od Zadarske županije za ogrjev i refundaciju službenog putovanja u iznosu od -
11.941,06 kuna, sredstva iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekt škola puna mogućnosti i sredstva doznačena za ublažavanje posljedica poplavljene opreme u školama - 13.175,94 kuna, sredstva za sufinanciranje projekata iz europske unije-3.900.447,22 kuna, ostala proračunska sredstva – 6.042.957,43 kuna.
Ostala proračunska sredstva u iznosu od 6.042.957,43 kuna sadrže:
-planirana sredstva za pokriće manjka prihoda proračuna – 4.798.012,04 kuna,
-decentralizirana sredstva za prijenos osnovnim školama – 981.082,10 kuna
-ostala slobodna nenamjenska sredstva – 263.863,29 kuna

A nakon šume brojki povela se i rasprava o zelenim površinama. SDP-ov Danijel Radeta i odgovor pročelnika Robertina Dujele:

Nadopuna drvoreda piše da je utrošeno skoro milijun kuna. Pa po ovoj rekapitulaciji održavanja zelenih površina ispada da živimo u nekakvoj šumi.

Unatrag dvije godine je jedna od stavki u održavanju zelenila sadnja novih drvoreda i to ne niskih sadnica već gotovih stabala. U protekle dvije godine posađeno je 200 stabala.

Usvojen je i Prometni materplan funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija. Iako su oporbeni imali zamjerki, poput činjenice da u ovoj modernoj prometnoj viziji željeznički promet boravi u srcu grada. HNS-ov Kristijan Kovačević i pročelnik za prostorno uređenje, Darko Kasap:

Mislim da je već svima jasno da željeznica neće ulaziti (u centar). Bulevar je već centar grada i to je kristalno jasno da željeznica neće ulaziti u centar grada.

Koridor željeznice je ucrtan, ali na nivou državnoga plana. Dok god se on s te razine ne skine s prostorno-plansko dokumentacije, nije ga moguće skinuti ni na razini županije pa ni na nivou grada.

Spomenuti Masterplan sadrži i projekte izgradnje gradske obilaznice, veći broj biciklističkih staza, ali i neke zaboravljene ili manje spominjane projekte poput mosta prema Pašmanu ili mosta koji bi povezivao Vir s Pagom.

GRADSKO VIJEĆE - dnevni red

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.