Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar uskoro dobiva novu punionicu električnih vozila

24.09.2019.

08:22

Autor: HRT Radio Zadar

Zadar uskoro dobiva novu punionicu električnih vozila

Zadar uskoro dobiva novu punionicu električnih vozila

Foto: - / -

U sklopu brojnih aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti održana je i završna konferencija projekta „eGUTS – Električni, elektronički i zeleni urbani transportni sustav“. Ovim projektom Zadar uskoro dobiva stanicu za iznajmljivanje električnih bicikala i punionicu za električna vozila.

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti koji se održao od 16. do 22. rujna, u Kneževoj palači organizirana je završna konferencija projekta eGUTS – Electric, electronic and green urban transport systems naziva „Perspectives in European e-mobility Future“.

Projekt eGUTS financiran je u okviru programa transnacionalne suradnje Interreg DUNAV 2014. – 2020. te se bavi promocijom električnih, elektroničkih i zelenih urbanih transportnih sustava čime se podupire razvoj e-mobilnosti u gradovima dunavske regije. Tijekom 32 mjeseca provedbe projekta održan je niz aktivnosti koje doprinose smanjenju uporabe vozila na benzinski pogon u prometu, razvoju mreže punionica za električna vozila, dekarbonizaciji transporta, smanjenju onečišćenja okoliša smanjenjem količine ispušnih plinova iz vozila te povećanju kvalitete života građana. Kroz projekt je izrađeno ukupno pet nacrta Lokalnog akcijskog plana koje nude set konkretnih mjera za unaprjeđenje elektromobilnosti. Organizirane su i mnogobrojne aktivnosti i događanja s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti razvoja e-mobilnosti i njezinim pozitivnim učincima. Razvijena je strategija emobilnosti koja će biti primijenjena u cijeloj dunavskoj regiji i šire, eGUTS aplikacija te su implementirane pilot-aktivnosti u sedam europskih gradova.

Grad Zadar u projektu sudjeluje kao jedan od 12 projektnih partnera iz ukupno devet država (sedam članica Europske unije i dvije IPA zemlje). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.819.075,00 eura. Također, kroz projekt eGUTS Grad Zadar će kroz mjesec dana postaviti novu stanicu za iznajmljivanje električnih bicikala te punionicu za električna vozila.

Završnu konferenciju projekta eGUTS pozdravnim je govorom otvorio gospodin Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, nakon čega su predstavljeni svi rezultati projekta. Europski stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području prometa, urbanizma i zaštite okoliša prezentirali su buduće perspektive elektromobilnosti u Europi, nakon čega se održao okrugli stol na kojemu su sudjelovali predstavnici projektnih partnera iz šest država: gosp. Zvonimir Perko - Zadar (HR), gosp. Jan Vejbor - Olomouc (CZ), gosp. Peter Kiss - Paks (HU), gđa. Darina Dzurjaninova - Senec (SK), gđa. Katarina Ostruh - Velenje (SL), gosp. Ilir Çapuni - Ulcinj (ME) te gosp. Slobodan Mišanović i gosp. Zoran Đorović - Kragujevac (RS).

Konferencija je poslužila kao uvod u bogati program Europskog tjedna mobilnosti koji je i ove godine privukao veliku pozornost javnosti. U petak, 20. rujna u suradnji s Udrugom tjelesnih invalida Zadarske županije mapirane su arhitektonske prepreke u gradu te su građani podijelili problematične lokacije koje su zamijetili kako bi se iste mogle evidentirati i otkloniti.

Subota je bila udarni dan tijekom kojeg su uz veliki interes okupljenih građana organizirane brojne aktivnosti na Branimiru i Forumu od kojih se posebno ističu: „Relax šetnja“, „Šetnja mami s kolicima“, „Obiteljska potraga za blagom“, „Igre za djecu by Loptica“ te „Nextbike utrka u najsporijoj vožnji za djecu i odrasle“, dok je u novom autobusu na liniji Kolodvor-Poluotok, uz besplatnu vožnju za sve građane, održan kviz na temu urbane mobilnosti.

U nedjelju 22. rujna, na Europski dan bez automobila, održana je biciklijada Zadar – Vir. Tradicionalna utrka startala je u 10 sati s Branimira, a sve sudionike na Viru je, osim ručka i brojnih iznenađenja, dočekala grupa Hot Staff, kako bi dobrom svirkom u opuštajućoj atmosferi zaokružila ovu hvale vrijednu manifestaciju. -

Po svim ovim događajima svjedočimo da se odazvalo dosta građana, da su zainteresirani, te da kao grad imamo sve preduvjete da više šetamo, više vozimo biciklu i koristimo javni prijevoz umjesto automobila. Zadar ima jako puno sunčanih dana godišnje a konfiguracija terena samoga grada pogodna je za šetnju i vožnju bicikala. Nadam se da će ova manifestacija biti poticaj građanima da sve više koriste alternativna sredstva prijevoza čime naš grad činimo privlačnijim mjestom za život, s većom čistoćom zraka i boljom kvalitetom života - izjavio je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra. Dodajmo ovome da je Grad Zadar tijekom cijelog prošlog tjedna građanima omogućio potpuno besplatno korištenje sustava javnih bicikala u Zadru!

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.