Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska baština pod EU zvijezdama

16.06.2020.

14:57

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Preuređenje zadarskih bedema u atraktivnu gradsku šetnicu - u fokusu je istraživanja učenika gimnazije "Franje Petrića" koji su za taj rad, koji potiče kritičko promišljanje, uspjeli povući europska sredstva.

Gimnazija Franje Petrića odazvala se javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sudjelovanje u pilot projektu „U školi otvorene kohezije - At the school on Open Cohesion, ASOC“.

Naime, sve je dio pilot projekta u kojem sudjeluje ukupno pet škola iz Hrvatske, bira se i najbolji rad, a nagrada je sudjelovanje na „Europskom tjednu regija i gradova 2020." u Bruxellesu.

Kako se navodi osnovni zadatak je odabrati projekt iz lokalne zajednice koji je financiran europskim sredstvima, pratiti njegovu provedbu, analizirati sve dostupne podatke i informacije.

Kako nam je pojasnila voditeljica projekta, pedagoginja Antonija Kero u njihovom slučaju odluka je pala na projekt "Zadar baštini", a tu je uređenje bedema posebno zanimljivo jer izaziva snažne rekacije javnosti." Naš je zadatak, odnosno zadatak učenika pratiti projekt, odnosno pratiti reakcije građana, radi se o važnom gradskom projektu, zato je važan njihov stav, učenici su tako građane anketirali, radili su intervjue ."

U ime grupe desetak učenika trećih razreda, koji su se tako uhvatili tog zahtjevnog zadatka za naš mikrofon govorile su učenice Martina Bačić i Mare Žunić. Velika većina građana pozdravlja ideju projekta javne šetnice, no nedostaje vidljivosti - neki su od zaključaka ovoga rada. Znači prometnica i parking im nisu toliko bili bitni, koliko šetnica; Dio građana je vidio bagere i rampe, ali nisu znali da se tamo uređuje šetnica, zato je važno da imamo građane koji se interesiraju..... U tom kontekstu pohvaljen je i nedavno pokrenuti interaktivni blog posvećen EU projektima i razvoju Zadra – Zadar Top City. Učenice Martina i Mare približile su nam i kako danas njihovi vršnjaci kreiraju svoje mišljenje,  a odgovor je putem društvenih mreža. Zato je, napominju, i važan ovakav projekt koji potiče istraživanje, kreativno mišljenje i kritičko mišljenje. 

Ovaj projekt "Zadarska baština pod EU zvijezdama" je u završnoj fazi, a iz gimnazije "Franje Petrića" napominju i kako svi zainteresirani mogu pogledati i službeni video.

Prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.