Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska bolnica napokon posluje pozitivno

02.11.2015.

17:59

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska Opća bolnica napokon posluje pozitivno, a do kraja godine trebao bi biti raspisan natječaj za izvođača radova na zgradi Poliklinike. Tijekom iduće godine u potpunosti bi trebala biti useljena i opremljena.

Nakon tridesetak godina gradnje i brojnih zavrzlama zadarska Poliklinika napokon bi trebala već iduće godine otvoriti vrata prvim pacijentima. Prednost pri opremanju i useljenju imat će onkološki odjel i dnevna bolnica. Gotov je nalaz sudskih vještaka, a do kraja godine bit će raspisan i natječaj za novoga izvođača radova. U principu sredstva su dobrim dijelom već osigurana, već imamo oko pet milijuna kuna osigurano u državnom proračunu kako bismo ovo dovršili, ističe sanacijska upraviteljica Andrijana Bedalov.

Pred ministrom Sinišom Vargom sanacijska upraviteljica mogla se pohvaliti pozitivnim poslovanjem bolnice. U zadnjih devet mjeseci višak prihoda nad rashodima je 5,6 milijuna kuna, a starost duga smanjena je s 365 na 150 dana. Dobra vijest je i skora ugradnja novih uređaja. Natječaj za CT je dovršen, sada predstoji potpisivanje ugovora s dobavljačima, a sama bolnica radi sve pripreme za građevinsko "udomljavanje" aparata. Ista je situacija i s "magnetom". Vjerujem da će do kraja godine biti instalirana oba aparata. Mamograf je u planu nabave za 2016. godinu, najavio je resorni ministar. 

Jučer je zadarska bolnica potpisala i ugovor s Fondom zdravstvenoga osiguranja Federacije BiH o pružanju medicinskih usluga njihovim osiguranicima s aritmijom srca na Odjelu kirurgije. Zamjenik sanacijske upraviteljice dr. Ante Anić ističe kako nije samo riječ o priznanju zadarskim liječnicima, nego i o dodatnoj zaradi bolnice. Riječ je o intervencijama koje koštaju između 28 i 35 tisuća kuna po proceduri. Mi ćemo ih ove godine napraviti oko 350. A koliko će Fond iz BiH moći poslati pacijenata, po mojoj procjeni oko deset takvih pacijenata moći ćemo mjesečno primiti i odraditi, kaže doktor Anić. A upravo u liječenju aritmije, zadarski kardiolozi se nadaju već iduće godine značajnije iskoračiti i na europsku scenu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.