Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska Čistoća prva u Hrvatskoj s certifikatom za upravljanje energijom

02.12.2015.

13:56

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska gradska tvrtka "Čistoća d.o.o." dobila je certifikat za sustav upravljanja energijom prema međunarodnoj normi. Čistoća je prva komunalna tvrtka u Hrvatskoj koja je dobila takav certifikat.

To je vrlo važan međunarodni certifikat, četvrti od 2004. godine, rekla nam je Vesna Gilli, u Čistoći zadužena za promidžbu i edukaciju: Cilj tih normi je u osnovi da poboljšamo sustav rada. Mi smo velika firma, imamo puno zaposlenih i organizacija zahtjeva pozornost, kvalitetu i dosljednost, a ovi certifikati to i potvrđuju jer dobili smo ih od certificiranih kuća koje su zadužene za to. U Čistoći je zaposleno oko 400 radnika. Održavaju ne samo gradsku jezgru, nego i šire područje Zadra, kao i niz općina u Zadarskoj županiji koje u svojim komunalnim tvrtkama nemaju predviđeno prikupljanje i odvoženje otpada. S obzirom na to da imaju širok radijus kretanja, bilo je potrebno prema EU standardima dobiti i ovaj certifikat, kaže pomoćnik direktora Čistoće, Ivan Mesić: Konkretno, za našu firmu budući da smo mi firma koja se bavi sakupljanjem otpada imamo veliki vozni park, kao kriterij energetski u kojem bi se mogle napraviti znatne uštede, znači, obratiti pozornost na poboljšanju vozila koja se koriste za sakupljanje otpada. Norma ISO 50001:2011, sustav upravljanja energijom, daje zahtjeve za uspostavljanje sustava upravljanja energijom, što je od ključne važnosti za poslovanje tvrtke te može donijeti velike uštede u poslovanju. Važnost te norme bit će sigurno sve veća ako se uzme u obzir da je Republika Hrvatska kao članica Europske Unije preuzela obaveze smanjenja emisija stakleničkih plinova za 20% u odnosu na 1990. godinu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.