Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska HVIDRA protiv Klema i odlaska u Srbiji na susret ratnih veterana

06.10.2016.

12:59

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska Hvidra protivi se sastanku sa srpskim ratnim veteranima i odriče pravo Josipu Klemu da ih predstavlja na susretu bivših ratnih neprijatelja. U priopćenju Ivice Arbanasa, predsjednika zadarske Hvidre navodi se da je protiv odlaska na razgovore dok se u Republici Srbiji slavi četništvo.

Također, dižu se optužnice protiv hrvatskih veterana, i dok nije utvrđena i isplaćena ratna šteta, dok nisu otvoreni arhivi o ubijenima i nestalima, smatraju  krajnje neodgovornim i licemjernim.Osobito u danima obilježavanja 25. obljetnice Dana obrane grada Zadra, gdje posebno mjesto zauzimaju sjećanja na poginule suborce. 

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Ovih dana, upravo dok obilježavamo 25. obljetnicu Dana obrane grada Zadra  gdje posebno mjesto zauzimaju sjećanja na naše poginule suborce, iz novinskih natpisa saznajemo o prihvaćanju Josipa Klemma poziva ratnih veterana iz Srbije na sastanak bivših ratnih neprijatelja.

Odlazak  na razgovore braniteljske populacije u Srbiju u trenutku kada se u Republici Srbiji slavi četništvo, dok ta ista Srbija diže optužnice protiv hrvatskih veterana, ponaša se kao pobjednik u ratu i žrtva agresije, dok nije utvrđena i isplaćena ratna šteta, dok nisu otvoreni arhivi o ubijenima i nestalima, smatramo krajnje neodgovornim i licemjernim.

Republika Hrvatska  ima svoje institucije koje su ovlaštene za razgovore o svim temama, a ima i načina da se prisili Republika Srbija da prije ulaska u EU ispoštuje sve međunarodne dogovore te da osigura dostavu podataka o nestalim osobama.

Pitanje nestalih za nas nikako nije nebitna tema o kakvoj bi trebale pregovarati braniteljske udruge sa srpskim veteranima, po mogućnosti uz piće i uz cajke. To je jako ozbiljna tema koja zaslužuje da o njoj  pregovore vode samo državne institucije, na dostojnom nivou.

Stoga, ovim dopisom, odričemo pravo i gosp. Klemmu i bilo kojoj drugoj osobi da u naše ime pregovara sa osobama koje su razarale i ubijale na teritoriju Republike Hrvatske te da takvima na ovaj način sada još prikuplja političke bodove i daje na važnosti.

S poštovanjem,                                                                                

Ivica Arbanas, predsjednik Udruge HVIDR-a Zadar

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.