Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska liga protiv raka: "Još uvijek bilježimo porast umrlih"

28.01.2023.

12:20

Autor: Dino Kajić

Dan mimoza

Dan mimoza

Foto: Dino Kajić / HRT: Radio Zadar

Tradicionalnom akcijom na Narodnom trgu, zadarska Liga protiv raka i ove godine obilježava Dan mimoza - Svjetski dan borbe protiv raka vrata maternice.  Dijele se  grančice mimoze i edukativni materijali, a donirana sredstva namijenjena su onkološkom odjelu zadarske bolnice. 

Što se tiče podataka u Zadarskoj županiji, nažalost svake godine imamo oko sedamdeset novih slučajeva ginekoloških karcinoma, među njima je najčešći rak tijela maternice, zatim rak jajnika i na trećem mjestu je rak vrata maternice. Svake godine imamo deset do petnaest slučajeva invazivnoga raka vrata maternice, međutim trebamo tome pridodati petnaest do dvadeset slučajeva rano otkrivene bolesti koja se u tom slučaju može jako uspješno izliječiti. U Zadarskoj županiji još uvijek bilježimo porast umrlih, dakle ključni su redoviti ginekološki pregledi. Oni koji se žele cijepiti protiv HPV virusa koji je preko 90 % uzročnik ove bolesti mogu to učiniti u Zavodu za javno zdravstvo.

Ljilja Balorda, dr. med. spec. javnog zdravstva

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.