Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska nadbiskupija za makedonski "Centar Svete Majke Terezije"

14.03.2019.

08:37

Autor: rzd

Dusko Marusic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / -

Zadarska nadbiskupija provodi korizmenu akciju, a ove je godine namijenjena za pomoć 'Centru Sveta Majka Tereza' u Gevgeliji u Makedoniji. Ta ustanova brine o četrdeset štićenika, djece s posebnim potrebama.

Korizmena akcija Zadarske nadbiskupije koja se tradicionalno održava svake godine u vremenu korizme u Nadbiskupiji ove je godine namijenjena za pomoć 'Centru Sveta Majka Tereza' u Gevgeliji u Makedoniji. Ta ustanova u sklopu svoga stalnog smještaja brine o četrdeset štićenika, djece s posebnim potrebama.

Tim povodom zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je dopis s poticajem da se uključe svim župnim uredima i upraviteljima crkava u Nadbiskupiji, osnovnim i srednjim školama te gradovima i općinama u Zadarskoj županiji i vjeroučiteljima koji će o toj temi i sudjelovanju animirati djecu u župi i školi. „Korizmena akcija znak je djelotvorne ljubavi koja nas podsjeća na važnost prepoznavanja potreba bližnjih i brzu pomoć onih koji nas trebaju. Želimo dati svjedočanstvo djelotvorne vjere, ljubavi i svoj korizmeni obol upraviti prema braći i sestrama koji su u potrebi" poručuje mons. Puljić, ističući da nam korizma svake godine daje jedinstvenu priliku dublje razmišljati o smislu i vrijednosti našeg kršćanskog života. „To vrijeme kao i Crkva tijekom korizme pozivaju nas da uz molitvu i duhovnu obnovu budemo milosrdniji prema drugima, čineći konkretna djela ljubavi i dijeleći svoja dobra s potrebnima. Upravitelje župa molim neka akciju provode tijekom cijele korizme na način koji najbolje odgovara prilikama u župi koju poslužuju" potiče mons. Puljić.

Nadbiskup Puljić ističe da je Majka Terezija najpoznatija žena 20. st. koja je imala poseban hod redovnice, služenja, „a najljepše je kako je u sebi utjelovila akciju i kontemplaciju, djelovanje i molitvenu dimenziju". "Zahvalni smo Bogu za ženu koja je živjela u naše vrijeme i koja je ostavila divno svjedočanstvo. Ostala je upamćena kao simbol dobrotvornosti, ali i kao svjedok Isusa kojega voli iznad svega. Kad je nešto činila, činila je radi Krista koji je nju spasio, kojega je zavoljela. Sve što čini, radi njega je činila" poručuje nadbiskup. Na pitanje čovjeka s ulice kojega je ugostila i spasila, na njegovoj samrti, zašto to čini, rekla mu je: 'Bog te ljubi'. „Čovjek je rekao da je prvi put u životu to čuo i osjetio da ga netko voli" podsjeća nadbiskup Puljić. Osobito mu se sviđa misao sv. Majke Terezije da svetost nije privilegija nekih. „Na svetost smo svi pozvani. Slično je rekao i sv. Ivan Pavao II. ususret trećem tisućljeću. Svi smo pozvani, osobito biskupi i svećenici, pastoral usmjeriti prema svetosti, jer svetost nije privilegij pojedinaca. Nema lošije, nego površno živjeti i površno shvaćati kršćanstvo. Osjetili smo zahtjeve Majke Terezije i sv. Ivana Pavla II. koji su bili prijatelji i velike osobe 20. st." ističe mons. Puljić, podsjećajući na riječi svetice: 'Molitva je plod vjere. Vjera je plod ljubavi. Ljubav je plod služenja, a plod služenja je mir'. „Kako ona umrežuje tih nekoliko elementa!? Svi želimo mir. Mir srca, u obitelji, društvu. Ako želimo mir, treba znati šutjeti, moliti, ljubiti, vjerovati. Kada to sve umrežimo, ostvarit ćemo mir. Zahvalni smo Bogu da je takvu osobu darovao našem stoljeću, da se možemo nadahnjivati" poručuje nadbiskup Puljić. 

Svi koji žele sudjelovati u akciji, prilog mogu dostaviti u župni ured ili uplatiti na žiro račun Zadarske nadbiskupije s naznakom: Za centar Sveta Majka Tereza. Nadbiskupski ordinarijat Zadar, IBAN: HR5324070001100041082 Poziv na broj: 02 536

U Korizmenoj akciji koja se već dva desetljeća održava u Zadarskoj nadbiskupiji, župnici na različite načine, postavljanjem posebne kutije milodara za tu akciju, milostinjom, animacijom tijekom različitih liturgijskih slavlja i na druge načine prikupili su sredstva kojima su uspješno pomogli razne zdravstvene i socijalne potrebe i ustanove (bolnice, škole, dječje vrtiće, obitelji) u Zadarskoj nadbiskupiji, misije na svim kontinentima gdje djeluju hrvatske misionarke, Vukovar i Crkvu u BiH. U akciju se uključe sve generacije, odrasli, mladi, djeca, institucije, poduzeća i ljudi dobre volje, a prikupljeni iznos od više stotina tisuća kuna zajedničkom dobrotvornošću mnogih u Zadarskoj nadbiskupiji bude zaista impresivan i blagoslovljen.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.