Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska okupljališta vrebaju vikend dileri

25.11.2016.

15:00

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljajući tri projekta za suzbijanje ovisnosti i resocijalizaciju bivših ovisnika - iz zadarske Udruge Porat alarmiraju na novu pojavu - takozvanih vikend dilera .

Iako broj opijatskih ovisnika na zadarskom području već neko vrijeme stagnira, problem su nove droge koje se brzo šire, posebice među mlađom populacijom.

Ta pojava upravo je usko vezana i uz vikend dilere, koji od prvog dana novog tjedna ponovo preuzimaju ulogu uzornih građana.

Riječ je o mlađim muškarcima, najčešće u dobi između 19 i 30 godina, a koji se preprodajom droge bave samo za dodatnu zaradu. Ma većina njih su i konzumenti - otkriva nam predsjednik zadarske Udruge Porat, Siniša Kabić-Peters:

Jedna nova pojava s kojom se evo zadarska krim policija uspješno hvata u koštac, znači radi se o mladim ljudima koji preko vikenda bave preprodajom droge i u ponedjeljak se vraćaju u normalan život.

Niz uspješnih akcija – potvrdili su nam i u PU zadarskoj. Izdvajamo podatke za rujan i listopad, glasnogovornik Elis Žodan:

Na našem području evidentirali smo ukupno šest kaznenih djela područja zloupotrebe opojnih droga za što smo prijavili šest osoba, od kojih su četiri osobe mlađe od 30 godina. Istovremeno smo u rujnu podnijeli i tri optužna prijedloga prilikom zaplijene manjih količina droga ... u listopadu smo protiv počinitelja podnijeli ukupno 11 kaznenih prijava, od toga za osam osoba mlađih od 40 godina.  Istovremeno smo podnijeli i 20 optužnih prijedloga kada su u pitanju zapljene manje količine droge. 

Iz PU zadarske stiže vijest i o uhićenju 25 godišnjaka, i to početkom ovoga mjeseca, a u čijim je prostorijama pronađeno gotovo 3 kilograma marihuane i 233 komada tableta ecstasy.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.