Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska policija danas pojačano kontrolira korištenje sigurnosnog pojasa

16.12.2015.

09:11

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska policija danas će pojačano kontrolirati prekršitelje koji ne koriste sigurnosni pojas, a posebna pozornost usmjerit će se na pravilno korištenje autosjedalica u vozilima, čime bi se izravno moglo utjecati na daljnje smanjenje stradavanja djece u prometnim nesrećama.

Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama, uspoređujući jedanaest mjeseci 2015. i 2014. godine, evidentirano je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća u ovoj godini sa 1759 na 1938 nesreća.  

          Raščlambom posljedica prometnih nesreća razvidno je povećanje ukupnog  broja smrtno stradalih osoba za 2 osobe, povećanje broja teže ozlijeđenih osoba sa 139 na 170 osoba i smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba sa 550 na 536 osoba.

        Detaljna analiza stanja sigurnosti cestovnog prometa ukazuje da je u jedanaest mjeseci ove godine zabilježeno više slučajeva teškog stradavanja osoba u vozilima i to iz razloga jer nisu bili vezani sigurnosnim pojasom.

       Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima vozila. Zato je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

        Iz svega navedenog, dajemo preporuku svim vozačima vezano za sigurnosni pojas:

                          Koristite ga makar smatrali kako nije koristan!
                          Neka vam korištenje sigurnosnog pojasa uđe u naviku!
                          Ne propustite na to upozoriti i sve koji sjedaju u vaš automobil

         Daljnjom raščlambom stradavanja u prometnim nesrećama, razvidno je da djeca najviše stradavaju u svojstvu putnika u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.