Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska policija zaplijenila 6 kilograma "trave", 1787 komada ecstasyja..

21.11.2017.

12:35

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prvih 10 mjeseci ove godine zadarska policija zbog zlouporabe droge kazneno je prijavila 49 osoba, a 646 osoba prekršajno je prijavljeno. Zaplijenjeno je 688 grama heroina, 848 grama kokaina, gotovo 6 kilograma marihuane, 1 500 grama amfetamina te 1787 komada ecstasyja.

Prema podacima Europskog izvješća po drogama za 2015. godinu, 21 posto hrvatskih učenika u dobi od 15 i 16 godina probalo je marihuanu, 3 posto amfetamine te 2 posto ecstasy. Broj kaznenih djela zloporabe droge u Europi od 2006. godine do 2015. porastao je za 31 posto. Posljednjih nekoliko godina bilježi se značajan rast kaznenih djela povezanih s ponudom MDMA-a droga. Na porast korištenja sintetičkih droga kod mladih upozorava i predsjednik zadarske udruge Porat Siniša Kabić Peters.

U ovom slučaju bit će indikativno da mi imamo ono što smo spomenuli, puno roditelja kojima dica imaju 18, 19 ili 20 godina. Oni imaju problem s djecom koja uzimaju neke sintetičke droge, tj. ove nove droge. I oni ne mogu s njima nikako na kraj. A da vam ne kažem da je postalo pušiti travu normalno, za nekog od 18 godina.

I zadarska policija bilježi porast zapljena sintetičkih droga. U deset mjeseci ove godine policija je zaplijenila kilogram i pol amfetamina, gotovo dvostruko više nego prošle godine, a veći je i broj zaplijenjenih tableta ecstasyja. Nove droge postaju sve veći problem. Za njih još ne postoje testovi, a mogu se lako nabaviti. Neke od njih se prodaju otvoreno na internetu ili u specijaliziranim trgovinama.

Više od 70 posto novih tvari koje su otkrivene s pomoću EU sustava ranog upozoravanja proizvedeno je u posljednjih 5 godina. 2016. godine čak 66 novih tvari po prvi je put otkriveno u Europi. Ti podaci sve više ukazuju na važnost prevencije odnosno edukacije mladih o štetnosti i posljedicama konzumiranja droga kako bi mladi drogama rekli ne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.