Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska riva zablistat će u cvjetnoj panorami i privući brojne turiste

23.04.2019.

11:22

Autor: Maja Savić

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Zadarska riva od 26.tog do 28.mog travnja postaje cvjetna panorama ukrašena sadnicama najboljih hortikulturnih znalaca iz cijele Hrvatske. Peti po redu Festival "Cvijet Zadra", krasit će rivu sve do jeseni a procjenjuje se da će je vidjeti stotine tisuća turista.

 

Na zadarskoj rivi postoje 22 gredice koje se tako uređuju da cijela hortikulturna krema Hrvatske besplatno sudjeluje u ukrašavanju jednog od najljepših dijelova grada, zadarske rive koja je svojedobno opčarala i Alfreda Hitchcocka do te mjere da je izustio legendarnu " ovdje je najljepši zalazak sunca na svijetu". Pozdrav suncu i Morske orgulje dobit će tako cvjetno ruho u raznim oblicima i bojama. Inženjeri hortikulture iz Hrvatske uživat će u natjecanju tko će biti spretniji i napraviti ljepše umjetničko cvjetno djelo, uvjeren je direktor "Nasada" tvrtke organizatora, Lenko Ugrinić:


" Ova izložba, okupljanje svih naših injženera hortikulture iz cijele zemlje pridonosi da Zadar postane cvjetna bajka sa svojom rivom. Ujedno to jest lajt motiv cijele manifestacije "Cvijet Zadra".

Vrsni stručnjaci, poput umjetnika od cvijeća rade instalacije te godinama oponašaju more, lanterne, jedrilice, plutajuće note, klavir. Prošle godine u sklopu nacionalne biciklijade događaj su krasile cvjetne bicikle.  Za tri dana na tom predjelu u gredicama će biti posađeno na 1500 metara četvornih oko 40 000 sadnica. Posebna atrakcija "Bijela kočija", ideja voditeljice Dore Maštrović, pripremljena je za građane a posebno mladence, koji će se u njoj moći fotografirati i zadržati trajnu uspomenu sa gata zadarske rive. Neprocjenjiva je važnost otvaranja izložbe u predsezoni jer se procjenjuje da će je zbog dobrog tempiranja vidjeti nekoliko milijuna turista koji će obilaziti Zadar, napominje Zrinka Prusac iz odjela hortikulture:


" Cvjetna bajka trajat će cijelo ljeto sve do jeseni kada bude promjena sezonskog cvijeća. Bit će to prilika da strani turisti pošalju sliku sa cvjetne šetnice zadarske rive u svijet".

Osim izložbenog dijela riva će bit otvorena i za potencijalne kupce sadnica i cvijeća te biljnih ukrasa vrtova, balkona, okućnica. Uz to, centar grada bit će uz zabavni sadržaj protkan i radionicama za djecu ali i predavanjima na temu bilja, aroma i fitoterapije, Zadranina Frane Herende. Cvjetna bajka u Zadru tek počinje.

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.