Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska škola liječenja i prevencije moždanog udara

20.09.2018.

17:27

Autor: S. Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

Svjetski stručnjaci su prepoznali mogućnosti zadarske Opće bolnice u razvoju metoda liječenja odnosno prevencije moždanog udara, naglasila je neurologinja Klaudia Duka Glavor iz organizacijskog odbora . Evo što kaže o dobnoj granici pacijenata koje najčešće pogađa moždani udar:

Nema granice. Upravo ovo ljeto smo bili svjedoci slučajeva od 20, 21 godina pa sve do 80 gdje bi to najviše očekivali. Nažalost stil života koji ne vodi dobrom zdravlju vodi i prema moždanom udaru. Imali smo puno stranaca i zahvaljujući ovoj našoj školi komunikacija i premještaj pacijenata što u Sloveniju, što u Austriju, što u Italiju je bio puno jednostavniji jer su profesori prepoznali da mi sve radimo kao što se radi u svijetu - kazala je doktorica Duka Glavor na novinarski upit koje dobne skupine građana najviše pogađa moždani udar. 

Već 10.godinu zaredom Zadar je domaćin Međunarodnog tečaja trajne edukacije o dijagnostici i liječenju cerebrovaskularnih bolesti. Održava se hotelu Kolovare, a organizator je zadarski Odjel Neurologije u suradnji s KBC-om Zagreb. Svjetski stručnjaci su prepoznali mogućnosti zadarske Opće bolnice u razvoju metoda liječenja odnosno prevencije moždanog udara, naglasila je neurologinja Klaudia Duka Glavor iz organizacijskog odbora . Doktor Branko Maločić s Klinike za Neurologiju KBC-a Zagreb istaknuo je kako zadarska škola ima 100-injak polaznika a 60 posto od toga je stranih neurologa iz cijele Europe. Jedna od glavnih tema skupa je prevencija moždanog udara, dodaje: Moždani udar je nažalost na glasu kao bolest u kojoj se ne može puno učiniti. Ukoliko ga shvatimo kao hitno stanje možemo danas puno učiniti. To je poruka koju šaljemo, sve veći broj osoba zna koliko je bitno hitro reagirati, javiti se čim prije u bolnicu - upozorava dr Maločić. U Slavoniji je moždani udar nešto učestaliji, a na otocima je opasan jer je teško odmah reagirati, ocijenio je dr Maločić.

Dugogodišnj angažman kvalitetu i razinu ovoga skupa prepoznala je ove godine i EAN (European Academy of Neurology) koji su uz ESO (European Stroke Organisation) i ESNCH (European Society of Neurosonology and Cerebral Hemodynamics) ovogodišnji pokrovitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.