Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska škola neurosonologije privukla svjetske stručnjake

28.09.2017.

14:32

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vodeći uzrok invaliditeta u Hrvatskoj je moždani udar. Svoja znanja i iskustva iz područja neurološkog ultrazvuka i liječenja moždanog udara u Zadru predstavljaju priznati svjetski neurolozi, na 9. Ljetnoj međunarodnoj školi neurosonologije i moždanog udara.

Do 30.rujna u Zadru, u Hotelu Kolovare, održava se 9.  Ljetna međunarodna škola neurosonologije i moždanog udara, ali i 5. Internacionalni tečaj Europskog društva za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku. Sve veći broj polaznika koje bilježmo kroz protekle godine dokazao je međunarodni ugled Zadarske škole neurosonologije i liječenja moždanog udara. Isto tako, Zadarska škola promovirala je hrvatsku neurologiju, posebno neurosonologiju, u cijelome svijetu, kazala nam je doktorica Klaudia Duka Glavor iz organizacijskog odbora. 

            Posebnost je i to što pacijenti i doktori mogu poslijepodne doći i pratiti poslijepodne aktivne vježbe, to su naši pacijenti i oni imaju pravo saznati što svjetski tručnjaci misle i da mi pratimo svjetske trendove. Stopa invaliditeta zbog moždanog udara u svijetu je vrlo visoka, to je vodeći uzrok invaliditeta, zato su sva stremljenja neurologa i kardiologa spriječiti odnosno prevenirati invalidnost koja je stvarno velika u svjetskim razmjerima, upozorila je doktorica Duka Glavor. 

 Claudio Baracchini, priznati svjetski neurosonolog, voditelj Jedinice za moždani udar na Odjelu za neuroznanosti Sveučilišta u Padovi o prevenciji moždanog udara: Sve osobe koje imaju unutar obitelji povijest moždanih udara najmanje jednom godišnje trebaju otići na pregled, a na globalnoj razini morate prakticirati zdrav život i zdravu prehranu. Tu je pušenje i alkohol također među osnovnim rizicima. Na neke rizične faktore nemožete utjecati - naprimjer na nasljedni faktor i starosnu dob, ali na razinu kolesterola možete, napominje Barracchini. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.