Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska sportska enciklopedija

04.12.2013.

12:48

Autor: A.Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar dobio svoju prvu sportsku enciklopediju "Baštinu zadarskog sporta ". Autori ove jedinstvene knjige o povijesti sporta jednoga grada u Hrvatskoj, u izdanju Sportske zajednice Grada Zadra, su Drago Marić, novinar i publicist i Romano Meštrović, profesor povijesti i filozofije.

Zadar je kroz povijest u mnogočemu bio prvi, a zasigurno će i ovaj jedinstveni uradak o povijesti sporta jednoga grada u Hrvatskoj ostati zabilježen kao nešto čime će se moći pohvaliti. Drago Marić ne krije kako je poslu prionuo vrlo emotivno:

      " U prvom redu ja sam smatrao da mi je Zadar toliko toga dao da je moja dužnost da mu ja nekakav mali dio vratim, a jedino što, uvjetno rečeno, znam raditi to je pisati. S 12 godina sam aktivno počeo kao sportaš, a počeo sam prije 40 i više godina proučavati povijest zadarskog sporta. Tako sam pisao knjigu za knjigom i zaključio kako bi to bilo dobro objediniti."

I tako je na više od 600 stranica obuhvaćeno čak 77 sportova, jednako vrijednih kaže Marić jer je sport sam po sebi vrijedna društvena pojava. Povijesnim aspektom s naglaskom na mračni srednji vijek koji je za Zadar bio zlatni u urbanom i kulturnom razvoju u knjizi se bavi prof. Romano Meštrović. Zadar je kaže bio kolijevka hrvatskog sporta:

      "Zabilježeno je, a danas su potvrdili i znanstvenici, na škrinji Svetog Šimuna - veslanje, prvi put u Hrvatskoj izravno se bilježe turniri 1346.-te godine nigdje nego u Zadru, zatim imamo alku koja se trči u Zadru najkasnije od 1410.-te i to u kontinuitetu sve do 1818 godine "

Zadar je kaže bio kolijevka hrvatskog sporta:

      " Sve je to bilo moguće u Zadru zato što je Zadar bio prijestolnica Dalmacije, a bio je zato što je imao izniman geo-strateški položaj" - zaključuje prof. Romano Meštrović.

" Baština zadarskog sporta " prevedena je i na engleski jezik kako bi i svijet vidio bogatstvo Zadra i na području sporta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.