Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska tehnička škola predvodnik u novim standardima

04.03.2016.

15:19

Autor: Filip Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tehnička škola širi svoju paletu korištenja obnovljivih izvora energije. Danas je predstavljen projekt grijanja i hlađenja korištenjem geotermalnih izvora.

Pojednostavljeno, voda se spušta u bušotinu na dubinu od sto metara gdje se zagrijava te potom zagrijava dio školskih prostorija. Tehnička škola je projekt provela u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje i jedna je od prvih u Hrvatskoj koja koristi geotermalne potencijale. 

Obnovljivi izvori već su godinama poželjan način dobivanja energije. Zadarska tehnička škola poznata je po njihovoj primjeni pa je jedna od prvih u Hrvatskoj i po pitanju korištenja geotermalnog sustava grijanja i hlađenja. Dio škole grije se i hladi toplinom zemlje, pojašnjava koordinator projekta Vladimir Bobić:

To su cijevi kroz koje prolazi voda i one iskorištavaju toplinu tla. Tlo, dolje na sto metara, je cca 14 stupnjeva i ono se iskorištava. Znači, voda se zagrijava pri prolazu kroz tu cijev ili hladi, ljeti. Znači, sustav je reverzibilan i vraća se nazad u ovaj uređaj koji se zove dizalica topline.

Već dvije godine stručni tim Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba radi na uvođenju geotermalnih sustava u javne institucije. U projektu sudjeluje jedan institut te šest tehničkih i strukovnih škola u Hrvatskoj. Konačan cilj je, osim uštede, upoznavanje učenika s ovakvim sustavima budućnosti. Ističe to voditelj projekta, Vladimir Soldo sa zagrebačkog FSB-a:

Mi smo htjeli ovime pokazati ne samo da oni slušaju teorijski obnovljive izvore energije, nego da imaju priliku to vidjeti i da mogu provesti različite radove, mjerenja... To je idealna prilika za generacije koje dolaze da se upoznaju sa sustavima koji imaju manju emisiju štetnih tvari u okoliš.

Osim korisnih znanja, sustav donosi i uštede. Ravnatelj Tehničke škole, Denis Prusac:

Taj uređaj za potrošnju koristi puno manje električne energije nego drugi slični sustavi, a daje puno više energije. Vjerojatno je ušteda između 20 i 30 posto u odnosu na druge klasične sustave.

Projekt je dijelom financiran iz Europskih fondova, a ukupna vrijednost prelazi pola milijuna eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.