Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska umjetnost i znanost za spas periski

01.10.2020.

12:55

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Zadarska umjetnost i znanost za spas periski

Zadarska umjetnost i znanost za spas periski

Foto: - / -

Muzej antičkog stakla u Zadru spojio je umjetnost i znanost kako bi upozorio javnost na potrebu zaštite periski, zaštićene endemske mediteranske vrste kojoj prijeti izumiranje i to izložbom kiparice Zvonimire Karavide, i predavanjem dr. Brune Petani sa Sveučilišta u Zadru.

„Staklene periske" - naziv je izložbe mlade zadarske kiparice Zvonimire Karavida, koja kaže da se o umjetnicima stakla često govori kako oblikuju svjetlost: Ta sposobnost upijanja i odbijanja trenutne svjetlosti nadovezala se na moj interes prema prirodi. Gledajući staklenu skulpturu, ona upija naše odraze i tako ukazuje na našu odgovornost i odnos prema prirodi. Odrastajući uz more, život u njemu i oko njega nametnuo mi se kao nepresušan izvor inspiracije. Motiv periske privukao me zbog njezine monumentalnosti i osjetljivosti. Na žalost, danas smo svjedoci njezinog masovnog izumiranja. Kao društvo koje živi od mora, trebamo se svi skupa zauzeti za njihovo očuvanje i znam da zajedno svojim primjerom možemo poticati ispravan odnos prema moru i prirodi.

A dr. Bruna Petani s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru govorila je o istraživanjima s ciljem zaštite posljednjih jedinki najvećeg jadranskog školjkaša: Zadnje o čemu se razgovara je da se rijetke preživjele jedinke izoliraju u recirkulacijske sustave i da ih se drže u kontroliranim uvjetima, odnosno nekoj vrsti akvarija. Dokazano je da se bolest ne širi ispod 13 stupnjeva, pa ćemo to učiniti u prvom mjesecu. Inače, istraživanja su izolirala dva uzročnika bolesti periski - parazita Haplosporidium pinnae i bakteriju iz roda Mycobacterium, oba patogena su uzročnici masovne smrtnosti najvećeg školjkaša Sredozemnog mora.

Dr Petani poručuje da u slučaju uočavanja jedinke žive periske dojavite sveučilištu ili uputite poruku putem aplikacije Plavo oko Ministarstva znanosti.

 

 

Z. Karavida i dr. B. Petani

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.