Hrvatski radio

Radio Zadar

"Zadarska Zračna luka bit će prva hrvatska zelena zračna luka"

04.10.2022.

12:58

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Premijer Plenković u Zračnoj luci Zadar

Premijer Plenković u Zračnoj luci Zadar

Foto: HTV / HRT

Zračna luka Zadar dočekala je milijuntu putnicu ove godine. Dogodilo se to prvi put u njezinoj 54-godišnjoj povijesti. A planovi za budućnost i razvojni projekti Zračne luke Zadar financirani iz Europske unije predstavljeni su premijeru Andreju Plenkoviću. Istaknuo je da Zadar postaje jedno od najvećih prometnih središta na hrvatskom Jadranu: 

I stoga ne čudi da je sedmina putnika koji su došli zračnim putem u Hrvatsku ove godine došla upravo kroz Zadar. Vidim a su projekti za aljnju modernizaciju, daljnja ulaganja spremni, ovih 130 miljuna kuna ulaganja u zadnjih 6 godina govore o tome koliko smo posvećeni ulaganju u infrastrukturu Zračne luke Zadar, siguran sam da će s ovim projektom ekologizacije i elektrifikacije i izgradnje piste za velike letove koji dolaze i preko oceana, omogućiti daljnje povećanje prometa i daljnji gospodarski razvoj čitave zadarske regije i Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković

Premijer Plenković u Zračnoj luci Zadar

Na razini brojki koje je ostvarila Zračna luka, generira se prihod od preko 200 milijuna eura u gospodarstvu - istaknuo je ovom prigodom direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić . Nakon covid- krize, velikog pada prometa i teškog oporavka čekaju nas daljnja velika ulaganja kazao je najavljujući dva velika projekta : produljenje uzletno-sletne staze i elektrifikaciju i ekologizaciju prihvata i otpreme zrakoplova: 

Ono što je bitno za napomenuti je da ćemo postati prva zelena zračna luka na ovaj način, evo već s ovim investicijama ćemo smanjiti emisiju ugljičnih plinova za skoro 50 posto, s foto-naponskom elektranom namirivat ćemo sve potrebe kojom se opslužuju zrakoplovi. S novom zagradom ćemo imati dodatnu foto-naponsku elektranu gdje ćemo podmirivati kompletno naše potrebe za električnom energijom.     - istaknuo je Klišmanić. 

Proširenjem piste Zračna luka Zadar moći će primati i interkontinentalne letove što je bitno zbog povezivanja s lukom Gaženica, nakon iduće sezone očekujemo rušenje i građenje, početna investicija je bila 80 milijuna eura, dosada smo već došli do 100, razliku namjeravamo podmiriti kroz rast prometa.

Josip Klišmanić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.